Хора идвайте на това богословено място, за да получавате от

...
Хора идвайте на това богословено място, за да получавате от
Коментари Харесай

Хиляди се молят на Кръстова гора за изцеление, 76-годишна жена разказа за чудодейната сила

Хора идвайте на това богословено място, с цел да получавате от Господ това, което желаете, прикани тя

Хиляди богомолците от цялата страна останаха през цялата нощ под намерено небе на Кръстова гора с вяра за излекуване, а пред Нова телевизия 76-годишна жена описа за чудодейната мощ, която усеща на това свято място.

Днес Православната черква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен. С Кръстовден, именуван още Гроздоберник, се отбелязва и началото на есента.

„ Вярва се, че на този ден всички молебствия биват чути, тъй като в нощта против 14 септември Господ слиза на Земята и извършва всяко откровено предпочитание. С тази вяра и в търсене на избавление и излекуване хиляди българи се качват до манастира „ Света Троица “ в Кръстова гора “, сподели водещата на „ Здравей, България “ Мира Иванова.

Мястото носи името поради легендата, че тук преди епохи е заровена парченце от самия кръст Господен, прибавя сътрудника й Виктор Николаев. 

Точно в среднощ бе отслужена и архиерейската света литургия. По традиция богомолците останаха през цялата нощ под намерено небе с вяра за излекуване. 

Счита се, че на днешният ден небето се отваря и молбите за здраве се сбъдват, сподели пък репортерът Жоро Манев.

Край 12-те параклиса на 12-те апостола са разпънати палатки, прибавя той.

„ Идвам тук от 16 години тъй като мястото е богословено. Зареждам се с сила “, споделя Живка.

„ Аз съм на 76 години. Тук като се заредя, няма болежка, няма лекарство. Чувствам мощ, която не мога да опиша. Дъжд ли вали, студено ли е няма значение – на мен нищо ми няма. Хора идвайте, с цел да получавате това, което желаете. Господ дава на този, каквото желае и има вяра “, сподели още тя. 

Празникът е открит във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата черква: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики кралица Елена, посетила светите места в Палестина, връщането на животворящия Кръст от персийски плен през XVII век.

Именно на този ден се има вяра, че се е случило чудото с Христовия кръст. Историята споделя, че усърдна помощница на император Константин била майка му Елена, чиято християнска активност се изразявала в необятна щедрост на бедните и в изграждане на доста храмове. Царица Елена в чест на успеха на синът цар Константин над Максенций и провъзгласяването му за император на цялата Римска Империя решила да построи на Голготския рид Величествен храм Св. Възкресение Христово. Когато почнали да копаят основите, разкрили трите кръста – Христовия и на двамата разбойници.

И трите кръста доста си приличали и кой е на Христа не могли да дефинират. В това време минавало погребално шествие. Царица Елена спряла шествието и допряла първия и втория кръст до ковчега на починалия юноша. Нищо не се получило. Но когато допряла кръста, на който бил разпнат Иисус Христос, станало знамение: мъртвецът оживял и се изправил. Това знамение зарадвало клетата майчица и сродници, които придружавали погребението и те почнали да прегръщат момчето. Други, които придружавали кралица Елена прегръщали и целували Кръста Господен. Така кръстът от средство за наказване станал средство за избавление. Кръстът станал знак и знаме на Християните и с него те побеждавали всяко зло.

Оттогава всяка година на 14 септември Св. Кръст се изнасял за поклонение и колкото заболели потърсели Божията благосклонност, я получавали, а благоразумни християни решили да разделят Св. Кръст на три елементи: една част останала в Йерусалим, друга изпратили в Рим и трета част в Константинопол (Цариград). Частта, която дали на Константинополската патриаршия, била поставена в специфична ракла, обкована със злато и сребро.

След страданията и разпятието Христово кръстът се трансформира в жертвен знак на спасението и изкуплението от прегрешението. Той въплъщава жертвената обич, успеха над злото, принадлежността към християнството. На този ден църквата прави поклонение пред Светия и животворящ Кръст Господен. По традиция на Кръстовден се съблюдава непоколебим пост. Според националния бит този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се стартира гроздоберът.

Имен ден честват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР