Хора без жилище и адресна регистрация ще получават служебен адрес

...
Хора без жилище и адресна регистрация ще получават служебен адрес
Коментари Харесай

Законопроект предвижда край на ромските регистрации от по 200 души на един адрес

Хора без жилище и адресна регистрация ще получават " длъжностен адрес "

Законопроект планува жителите, които не имат жилище или адресна регистрация, да могат да се записват на " длъжностен адрес " на съответната община. Тъй като адресната регистрация е наложителна по закон и без нея човек не може да има персонални документи, страната търси вид това да става по длъжностен път, осведоми Българска национална телевизия.

На адрес улица " Доктор Селимински " номер 105 във Варна, съгласно данните на общината, живеят 114 души по непрекъснат адрес и още 109 по сегашен. В последните няколко години са регистрирани единствено деца. Според районния кмет парцелът е общински, само че към момента се чака акт за общинска благосъстоятелност.

" Дерегистрация може да изиска притежателят на парцела, в случай че община Варна се легитимира като притежател на парцела, може да изиска дерегистрация, аз съм уверен, че множеството хора не живеят там, тъй че няма да е кой знае какъв брой мъчно ", разяснява Христо Христов, областен кмет на Варна.

Местните обаче не регистрират растеж на популацията в квартала.

Незаконното строителство е една от аргументите за увеличение на броя на популацията.

" Те се заселиха тука преди 25 години, като пристигна демокрацията. От селата идват, тука работа търсят. С магарешките каруци си вършат коптор, отиват долу записват се, тогава по този начин беше, в този момент желаят нотариалния акт, с цел да се регистрираш. ", споделят хора от квартала. 

И защото доста хора не разполагат с нотариален акт или различен документ за прилагане на парцел, страната се пробва да урегулира регистрациите посредством нов законопроект, като вкарва понятието ''служебен адрес'', парцел на който дадената общината да може да записва поданици по длъжностен път.

" Служебен адрес ще има на територията на всяка една община, кметът дефинира един длъжностен адрес на който ще се записват такива хора, на които той е заличил адресна регистрация. Уведомил ги е, в едномесечен период, те не са декларирали такава нова адресна регистрация, той ще ги записва служебно на този длъжностен адрес ", сподели Весела Тодорова, основен шеф ГРАО.

Но дали това няма да отвърже ръцете на кметовете за безчет регистрации, директно преди избори да вземем за пример. " Длъжностните лица по гражданска регистрация ще записват по избрани правила. Тоест уведомяват индивида, в случай че той не съобщи адрес в едномесечен период, откакто е известен, чак тогава кметът може да записва. Това предстои на инспекция по-късно и няма, не мисля, че може да се употребява в тази посока този длъжностен адрес ", акцентира Весела Тодорова, основен шеф ГРАО.

" По-скоро е за хора, които са изпаднали в обстановка, да не могат да дават адрес, на който да бъдат регистрирани, тъй като това е тяхно обвързване. След като не могат да изпълнят изискванията на закона, им се дава тази опция, да бъдат регистрирани на служебния адрес ", добавя тя.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР