Хопи е североамериканско индианско племе. Живели са във високата пустиня

...
Хопи е североамериканско индианско племе. Живели са във високата пустиня
Коментари Харесай

Хора мравки спасяват хопите

Хопи е североамериканско индианско племе. Живели са във високата пустиня на северна Аризона в продължение на хиляди години. Този ялов, само че хубав пейзаж е бил мястото, където боговете на Хопи ги насочвали да построят редица села, формирани от пуеблос – това, което през днешния ден бихме нарекли каменни комплекси, отбелязва Зелен свят. Тук Хопите съумели да процъфтяват, като просто отглеждали царевица, фасул и тикви, като съвсем нямали напояване – разчитали на доста редките превалявания.

Една от най-интригуващите хопи митове включва хората мравки, които са били от решаващо значение за оцеляването на хопите – освен един път, само че даже два пъти. Така нареченият “първи свят ” (или международна епоха) е бил погубен от огън – евентуално някакво вулканично изригване, астероиден удар или изхвърляне на коронарна маса от слънцето. Вторият свят е бил опустошен от лед – новопоявили се ледници или промяна на полюсите.



По време на тези два световни катаклизма, добродетелните членове на племето Хопи били ръководени от чудноват облак денем и движеща се звезда през нощта, която ги водела към бога на небето на име Сотукнанг, който най-сетне ги отвел при хората мравки, Ану Сином. След това хората мравки придружили хопите в подземни пещери, където разкрили леговище и прехранване.

В тази легенда хората мравки са изобразени като великодушни и работливи, давайки храна на хопите, когато доставките се изчерпват и ги учат по какъв начин да създават и съхраняват храните си. Всъщност друга легенда гласи, че повода, заради която мравките през днешния ден имат толкоз тънки кръстове, е, че един път са се лишили от хранителни запаси, с цел да нахранят хопите.



Съзвездието Орион също има тънка талия. Когато Орион господства над зимното небе, мравките са надълбоко в своите дребни подземни хълмове. Тези структури са сходни по форма с хопи кивасите, които са подземни общински молитвени камери. Понякога санскритската дума ki значи „ мравуняк “ и va значи „ обитаване “. Всеки февруари в своите киви, хопите извършват церемонията на бобените кълнове или Bean Dance, наречена Powamu. През това време непрестанно се поддържат разпалени огромни огньове, трансформирайки тези структури във превъзходни горещи къщи. Ритуалът отбелязва време, когато мравките научили Ану Сином по какъв начин да садят фасул в подземните камери, с цел да оживеят.

Интересно е да се означи, че вавилонският господ на небето е кръстен Ану. Думата на хопите за „ мравка ” също е ану, а думата „ коки ” на езика на хопите значи „ другари ”. Така, хопи Ану-наки, или „ мравки-приятели ”, може да са същите като шумерските анунаки – съществата, които един път са пристигнали на Земята от небесата.



Хората мравки може би са живели и в античен Египет. Ехнатон, 18-тият династичен фараон, управлявал от 1351–1334 година прочие Хр., е показан в някои изображения с продължен череп като форма на глава на мравка. Неговите бадемовидни очи и врат са като на мравката и или змията, едрата му челюст прилича мандибулите на мравка. Той също има тънки ръце и крайници като тези на мравка, а горната му част наподобява на гръдния панер на мрака, до момента в който долната му част отразява корема на мравката. Типът на тялото на Ехнатон може да бъде особено съпоставен с фараоновите мравки (Momomorium pharaonis), които произлизат от Западна Африка. Те също имат удължена глава, жълто до червеникаво кафяво тяло и по-тъмен стомах с жило.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР