Хонконг и южните китайски градове се борят с мащабни наводнения,

...
Хонконг и южните китайски градове се борят с мащабни наводнения,
Коментари Харесай

Хонконг и Южен Китай се борят с мащабни наводнения заради проливни дъждове

Хонконг и южните китайски градове се борят с огромни наводнения , защото в района се изляха едни от най-проливните превалявания в историята на континента, съобщи “BBC ”.

Снимкови и видеоматериали демонстрират, че през днешния ден улиците и метростанциите в Хонконг са под вода , а управляващите са разпоредили наложително затваряне на учебните заведения и комерсиалните обекти.

Метеоролози оповестиха, че преваляванията , почнали през вчерашния ден, са най-обилните , които са регистрирани в града от близо 140 години насам.

По публични данни управляващите са оповестили провеждането на няколко избавителни акции , а фрагменти демонстрираха по какъв начин локални поданици се пробват да се придвижват през наводнените улици. По-рано през днешния ден управляващите в Хонконг оповестиха, че през последните 24 часа минимум 83 души са били откарани в болница откакто са потърпевши от бурното време. Дъждът е провокирал и свлачища , които са блокирали някои пътища.

Снощи метеорологичните управляващи издадоха сигнал за по този начин наречената „ черна “ дъждовна стихия – предизвестие, което се отнася за превалявания, надвишаващи количеството от 70 мм на час. По-късно Обсерваторията на Хонконг разгласи, че са паднали 158,1 милиметра превалявания на час, което е най-високата стойност от началото на този указател през 1884 година до през днешния ден.

Видеоклипове, които бързо набраха известност в обществените медии, демонстрираха по какъв начин дъждът се стича през града, трансформирайки улиците в буйни реки , а жителите се катерят по коли и други повдигнати платформи, с цел да се спасят от прииждащите води.

Проливни дъждове заляха и южната част на Китай , като в град Шънджън , който се намира от другата страна на границата с Хонконг, са регистрирани най-сериозните превалявания от 1952 година насам.

Стотици полети са били прекратени в провинция Гуандун , а локалните управляващи предизвестяват за рискови наводнения и поучават жителите на ниско разположените региони да се изтеглят неотложно. Понастоящем десетки милиони хора живеят в гъсто обитаемоте крайбрежни региони на Южен Китай.

Метеорологичната администрация на Китай разгласи, че чака рисковите превалявания да продължат в югозападния район на страната през днешния ден и на следващия ден. Последният пороен дъжд връхлетя региона по-малко от седмица, откакто два тайфуна – Саола и Хайкуи поразиха в бърза поредност южната част на Китай и провокираха прекъсване на активността на съвсем всички браншове в цялостен Хонконг.

Според специалисти климатичните промени усилват интензивността и честотата на тропическите стихии, което на собствен ред води до увеличение на неочакваните наводнения и по-големи вреди.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР