Певец задържан за изпускане на къси панталони на сцената на фестивал в китайския „Град на рока“

...
Хонконг CNN — Певец, който смъкна панталоните си по време
Коментари Харесай

Хонконг CNN —

Певец, който смъкна панталоните си по време на изпълнение на рок фестивал в Северен Китай, беше задържан от властите, последният инцидент, който подчертава фината линия, която артистите трябва да стъпват в страна, където пространството за свободно изразяване е силно ограничено.

В изявление от понеделник местното културно бюро на град Шъдзяджуан каза, че певецът, идентифициран с фамилното име Динг, е бил задържан от полицията за „увреждане на социалния морал“. Междувременно организатор на шоу беше глобен с 28 000 долара и отстранен от домакинство на концерти, се добавя.

Видеоклипове в китайските социални медии показват как фронтменът на групата Violent Champagne пуска шортите си по време на концерт на фестивала Rock Home Town в града в събота.

„Зарежи слиповете!“ членовете на публиката могат да бъдат чути да скандират във видеоклиповете. Но на кадрите се вижда как певецът си държи бельото.

Неотдавнашното завръщане на изпълненията на живо след години на блокиране поради пандемия беше приветствано от любителите на музиката в Китай.

Но както показаха събитията в Шъдзяджуан, властите следят отблизо и реагират на всичко, за което се смята, че пресича неприемливи политически или морални граници.

Видеоклипове в китайските социални медии показаха, че певецът пуска шортите си. Видеоклипове в китайските социални медии показаха как певецът е пуснал шортите си. Weibo

Шъдзяджуан, столицата на провинция Хъбей около Пекин, е известна със своята инди музикална сцена, нещо, от което градските власти се стремят да се възползват.

По-рано този месец градът обяви, че ще бъде домакин на фестивала Rock Home Town до октомври, за да помогне за привличането на туристи и да увеличи потреблението на фона на бавното икономическо възстановяване на Китай след Covid.

Но много коментатори онлайн поставиха под съмнение доколко служителите наистина са били отдадени на духа на разтърсването след задържането на певеца.

„Shijiazhuang иска да бъде Градът на рока, но имате ли този ген?“ се казва в коментар в китайския Twitter Weibo след задържането на певеца.

 Мъж разглежда картина на китайския художник Юе Минджун, озаглавена „Серия шапки, въоръжени сили“ по време на предварителен преглед на търг на Sotheby Мъж разглежда картина на китайския художник Юе Минджун, озаглавена „Серия шапки, въоръжени сили“ по време на предварителен преглед на търг на Sotheby's в Хонконг в четвъртък, април. 2, 2009 г. Винсент Ю/AP

„Преди да започнеш да се клатиш, ти се търкаляш“, иронизира друг.

Културното бюро на Shijiazhuang каза, че Violent Champagne не е част от официалната гама на фестивала, според доклад в държавния Jimu News.

В изявлението си от понеделник бюрото каза, че ще „засили надзора на изпълненията“ на събитието.

„Надяваме се, че изпълнителите и персоналът съзнателно ще спазват законите и разпоредбите, ще укрепят морала и ще осигурят здравословно и позитивно забавление за публиката“, се казва в него.

Shijiazhuang беше поставен на музикалната карта през 2010 г., когато песента „Kill the One from Shijiazhuang“ на местната група Omnipotent Youth Society беше пусната и стана хит.

Меланхоличната мелодия съдържаше текстове, изобразяващи разочарованието на човека от баналността на живота – чувство, което отекна сред мнозина в провинцията, населена предимно с работническа класа, известна със своята железарска и стоманодобивна промишленост.

Песента се върна отново в светлината на прожекторите през 2021 г., когато Комунистическата младежка лига на Хъбей промени заглавието на „Човекът от Шъдзяджуан, който не може да бъде убит“, преработвайки текста, възхваляващ устойчивостта на Китай и бързото му икономическо развитие през последните десетилетия.

Това изпълнение получи незабавна реакция в китайската платформа за споделяне на видео Bilibili, като много потребители на мрежата критикуваха неудобното влагане на „позитивна енергия“ от партийни служители в песен, която първоначално имаше много различно настроение.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР