Хонконг беше обявен за най-скъпия град за живот и работа

...
Хонконг беше обявен за най-скъпия град за живот и работа
Коментари Харесай

Най-скъпите градове в света за чуждестранни служители през 2022 г.

Хонконг беше разгласен за най-скъпия град за живот и работа през 2022 година

Това сочат данните от нова ранглиста, която обрисува резултата от повишаващите се разноски за живот и влошаващите се макроикономически трендове на пазара за задгранични чиновници.

Градът се изкачва с една позиция в класацията на Mercer за 2022 година, откакто беше преместен до второто място от Ашхабад, Туркменистан, през 2021 година

Това е четвъртият случай за последните пет години, в който азиатският финансов център е определян за най-скъпата локация за задгранични чиновници.

Изкачването на Хонконг в класацията се дължи главно на повишения инфлационен напън, който увеличи разноските за живот по целия свят. Междувременно, продължаващите ограничавания поради COVID-19 и засилената политическа волатилност са повишили разноските за възнаграждение на чиновниците, които работят там, споделя пред CNBC Винс Кродова, сътрудник в Mercer.

“Една от аргументите е имотният пазар,” споделя Кордова, отбелязвайки, че мечтаното жилище е станало по-скъпо, което е повишило разноските на фирмите за задгранични чиновници.

“Друга част са разноските за артикули и услуги и политическата неустановеност. Хората, които ще работят там, ще би трябвало да харчат повече средства, с цел да живеят добре,” споделя той.

Градът се изкачи с 13 места в класацията на най-хубавите градове за живот в света, която беше оповестена предходната седмица, на фона на загубата на политическа и финансова независимост, съгласно създателите от EIU.

Хонконг е азиатският представител в челната петица на класацията на Mercer, в която преобладават швейцарските градове. Цюрих е вторият най-скъп град за работа и живот за чужденци, до момента в който челната петица се добавя от Женева, Базел и Берн.

Кордова твърди, че това се дължи на скъпия швейцарски франк, който до неотдавна запазваше позиции по отношение на поскъпващия щатски $ - главната валута, употребена в ранглиста на Mercer.

Ежегодната ранглиста на Mercer на най-скъпите градове за живот, която излиза за 28-ми път, има за цел да оказва помощ на фирмите и държавни управления да дефинират пакетите на възнаграждение на задграничните чиновници, като дефинира разноските за настаняване и съпоставя цените на стоките и услугите на локалните пазари по отношение на това какъв брой биха коствали в Ню Йорк.

В тазгодишната ранглиста са включени 227 града и са прегледани цените на над 200 продукта към март 2022 година от разнообразни категории, като храни, превоз, жилища и персонални грижи.

За ралзика от предходни години, в класацията за 2022 година е взета поради и отдалечената работа, която от ден на ден компании употребяват като инструмент при определянето на гъвкавата си политика на работа.

“Една от последствията от пандемията беше тази идея за работа отвред, като повече чиновници се интересуват дали работодателите оферират това,” споделя Кордова.

Ето и кои са 10-те на-скъпи в света за задгранични чиновници, съгласно Mercer:

1. Хонконг
2. Цюрих, Швейцария
3. Женева, Швейцария
4. Базел, Швейцария
5. Берн, Швейцария
6. Тел Авив, Израел
7. Ню Йорк, Съединени американски щати
8. Сингапур
9. Токио, Япония
10. Пекин, Китай

Анкара, Турция (227-о място), е най-евтиният град за задгранични чиновници в класацията на Mercer, следван от Бишкек, Киргистан (226), Душанбе, Таджикистан (225), Исламабад, Пакистан (224) и Карачи, Пакистан (223).

София e единственият български град, включен в класацията, като нашата столица се подрежда на 170-о място.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР