Homo sapiens обитават планетата от около 300 000 години. Може

...
Homo sapiens обитават планетата от около 300 000 години. Може
Коментари Харесай

Запознайте се с „Алеси“ – маймунка на 13 млн. години, която е нашият най-ранен предтеча

Homo sapiens населяват планетата от към 300 000 години. Може би даже по-малко. Науката откри, че общият предходник, който имаме с шимпанзетата (нашите най-близки родственици-примати), е живял на територията на модерна Африка преди към 6 до 7 милиона години. Но до момента не знаехме съвсем нищо за тези, които са общи и за нас, и за актуалните маймуни. А те са съществували преди повече от 10 милиона години.

Новооткрита находка на фосилизиран череп край езерото Туркана в Кения (на възраст към 13 милиона години) може да ни помогне да разберем от кое място са пристигнали тези предшественици и по какъв начин са изглеждали. Учените считат, че черепът е на антична маймуна, класифицирана като Nyanzapithecus alesi. 

„ По някои свои черти новият тип наподобява на гибон, а по други – не “, разяснява ръководителят на проучването Айзея Ненго от университета Стоуни Брук в Съединени американски щати. Приматът е с плоско лице, само че придвижванията му нямат нищо общо с тези на гибоните. Бил е на 1 година и 4 месеца, когато е умрял. Ако е достигнал зрелост, е щял да тежи към 11 кг.

“Nyanzapithecus alesi са били група от примати, които са живели в Африка преди повече от 10 милиона години. Откриването им потвърждава, че тя е била близка по генезис (който е африкански) до прародителите на днешните човекоподобни маймуни. “ - добавя Ненго.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР