Хомеопатията – лек или измама? Учени от БАН се обявиха

...
Хомеопатията – лек или измама? Учени от БАН се обявиха
Коментари Харесай

Учени от БАН скочиха срещу хомеопатията

Хомеопатията – лек или машинация? Учени от Българска академия на науките се оповестиха против различното лекуване. Голяма група учени, измежду които биолози, химици, физици и общественици приканиха в писмо до ректорите на медицинските университети у нас, да се прекратят всички форми на образование по хомеопатия.
Авторите на писмото настояват, че хомеопатията е ненужен и лъженаучен способ за лекуване. Ще ви напомним един извънредно забавен опит, който преди няколко години направиха в студиото на „ Събуди се”. В техен репортаж ученият-физик Ивайло Славов изпи цели 280 таблетки от хомеопатични медикаменти, с цел да потвърди, че те тяхното влияние се основава повече на самовнушението, в сравнение с действително влияние.
Академик Иван Юхновски съобщи, че хомеопатията е лъженаука, която се основава на данни от донаучния интервал на медицината, когато не се знаят аргументите за заболяванията или градежа на живите организми.
Що се отнася до лекарите, които предписват хомеопатични медикаменти на пациентите си, химикът съобщи:
„ Толкова по-зле за тях, тъй като те са се клели с Хипократова клетва да не вредят на пациентите си”.
Той акцентира, че проучванията в най-големите научно-изследователски центрове в Съединени американски щати, Австралия, Русия и Европейски Съюз са безапелационни – няма заболявания от сериозен тип, които да се лекуват с хомеопатия.
„ Второ, хомеопатията вреди по два метода. Забавя приемането на навременна, потвърдена научно лечебна помощ, което постоянно води до съдбовни последици. Второ, има потвърдени случаи в Съединени американски щати на директна щета и даже гибел на бебета”, съобщи той.
Лекарят-хомеопат доктор Атанас Михайлов сподели, че „ хомеопатичният способ да се работи на сходното със сходно, може да бъде доста значимо направление в лечебната дейност”. Той даде образец за сполучливо възстановяване в положението на пациент при заболяване, което не се е излекувало с стандартен способ.
Акад. Юхновски от своя страна акцентира, че никой в научните среди не отхвърля съществуването на психосоматичния резултат плацебо. „ Но нито едно съществено заболяване не се лекува по този начин”.
„ Защо няма нито един хомеопат нобелов лауреат? Защо хомеопатите в своите проучвания, на които се базират щедро, не разгласяват в естествени научни списания?”, попита химикът.
Д-р Атанас Михайлов отговори, че може да потвърди по какъв начин е излекувал мозъчен израстък с хомеопатия. Той съобщи, че Николай Пирогов, акад.Методи Попов и други огромни имена в медицината са хомеопати.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР