Холивудският надпис, разположен на хълмовете над Лос Анджелис и превърнал

...
Холивудският надпис, разположен на хълмовете над Лос Анджелис и превърнал
Коментари Харесай

Емблематичният надпис на Холивуд стана на 100 години

Холивудският надпис , ситуиран на хълмовете над Лос Анджелис и трансформирал се в международен знак на филмовата промишленост, означи вековния си празник, окъпан в светлини, съобщи Агенция Франс Прес.

Деветте митични букви светнаха – нещо, което не се е случвало от десетилетия, с цел да отбележат 100-годишнината си.

През годините те се трансформират в знак, станал съвсем толкоз прочут, колкото и филмовите звезди в Лос Анджелис.

В своята история деветте букви са взели участие в много продукции, чието деяние се развива в Лос Анджелис и неведнъж са били унищожавани със специфични резултати, като че ли с цел да се изтъкне рискът от изгубване на киното и на Америка.

Районът е и място на същински нещастия, измежду който самоубийството на родената във Англия актриса Пег Ентуисъл, която скача от върха на буквата Н през 1932 година
Символът, който е наложителен за всеки екскурзиант в Лос Анджелис, е толкоз прочут, колкото е непозната историята му: подложен през 1923 година,  в началото се е състои от 13 букви Hоllywoodland, чиято цел е да разпространяват нов жилищен регион.

Гигантският рекламен надпис, чиито хиляди лампички светят, с цел да привлекат вниманието към издигнатите под него къщи, се е трансформирал в икона с помощта на взрива на филмовата промишленост в Града на ангелите.

Буквите обаче са съвсем унищожени. През 40-те години на предишния век жителите желаят от управляващите да отстранен надписа, защото е развален от вятъра, напомня Агенция Франс Прес. Но градът взема решение да го поправи и през 1949 година отстранява land, с цел да резервира Hollywood, който познаваме през днешния ден.

След три десетилетия на жарко слънце и неприятно време , 15-метровите дървени букви още веднъж са в окаяно положение.

Тогава на сцената се появява рокаджията Алис Купър и подема акция за възобновяване на предходния искра на буквите, като подарява 28 000 щатски $.

Още осем души, измежду които артистът Джийн Отри, създателят на сп. " Плейбой " Хю Хефнър и артистът Анди Уилямс, последват образеца му, като всеки от тях спонсорира по една писмен знак.

Новите букви са малко по-къси, само че са направени от стомана и са по-устойчиви.

За тях към този момент се грижи особено основана организация. Оттам обявиха предходната година, че за обновяването на буквите по случай 100-годишнината им с а били нужни съвсем 1500 литра багра и грунд.

Емблематичният знак минава и през две инциденти: през 2017 година букви са изменени от фенове на марихуаната, с цел да се чете Hollyweed (weed значи канабис - англ. език), а през 2021 година W и D са сменени с В, с цел да стане Hollyboob (boob значи гърда на английски) за повишение на осведомеността за рака на гърдата, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР