Холивудската звезда Леонардо Ди Каприо се оказа въвлечен във финансова

...
Холивудската звезда Леонардо Ди Каприо се оказа въвлечен във финансова
Коментари Харесай

ФБР проверява част от колекцията на Леонардо Ди Каприо

Холивудската звезда Леонардо Ди Каприо се оказа замесен във финансова машинация поради дарове получени от лица включени в следствие на ФБР, оповестява Artprice.
 
Страстта на артиста към творбите на изкуството е известна, нерядко той е забелязван на аукциони, а събраната от него сбирка е забележителна. Леонардо Ди Каприо е предложил да съобщи на ФБР колаж на Жан Мишел Баския на стойност 9 млн. $ и платно на Пабло Пикасо, струващо 3,2 млн. $, които попадат в машинация с премиера на Малайзия и обвързвания с него финансист и колекционер Джо Лоу.
 
Наскоро американското министерство на правораздаването разгласява нови детайлности за следствието на хипотетичната скица за пране на пари през Малайзия на стойност 4,5 милиарда $, в която се оказа замесен финансистът и колекционер на изкуство Лоу Тек Джо, прочут като Джо Лоу, а в този момент и кинозвездата Леонардо Ди Каприо.
 
Според новото дело, заведено от прокуратурата на Калифорния, фондът Malaysia Development Berhard, учреден от премиера на Малайзия през 2009 година, е харчил средства от бюджета за първокласни артикули за персонално прилагане от самия него, като измежду тях са творби на изкуството, частни самолети, недвижими парцели по целия свят и други първокласни артикули (например 23 бутилки шампанско Cristal на 23-тия рожден ден на актрисата Линдзи Лоън).
 
Фактът, че нелегално присвоените пари са употребявани за финансиране на снимането на кино лентата " Вълкът от Уолстрийт " е бил прочут по-рано. От новия иск излиза наяве, че подарените картини на Ди Каприо " Натюрморт с глава на бик " на Пабло Пикасо и " Червен човек едно " на Жан Мишел Баския са добити с тези пари. И двете творби са били купени в изложба Helly Nahmad от финансовата корпорация Tanore, която се счита, че принадлежи на Джо Лоу и е получавала средства от Malaysia Development Berhard.
 
В материалите по делото се акцентира, че тази корпорация е водила дейна активност по закупуване от нюйоркски аукциони от 2013 година насам. Ищецът твърди, че Tanore е придобила пет творби на изкуството на обща стойност 58,4 млн. $ - както се вижда от фактурите, да вземем за пример на благотворителни търгове проведени от Ди Каприо на 13 май 2013 година На вечерните търгове за следвоенно и модерно изкуство на Кристис на 15 май 2013 година Tanore купува " Прашни глави " на Жан Мишел Баскиа за 48,9 млн. $ (по това време рекордна цена за творба на художника), " Без име - изравен мобил " на Александър Калдер за 5,4 млн. $, а също и " Морски шах " за 3 млн. $.
 
Още през предходната година Лео Ди Каприо разбра, че към Джо Лоу са предявени обвинявания. Тогава той се обърна към министерството на правораздаването, а в този момент е подготвен да се откаже и от картините, които са материални доказателства. По тематиката Сърцето на Леонардо ди Каприо още веднъж е свободно
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР