Холи знаела, че животът й ще се промени, когато стане

...
Холи знаела, че животът й ще се промени, когато стане
Коментари Харесай

Защо появата на дете може да разтърси брака

Холи знаела, че животът й ще се промени, когато стане родител. И когато първият й ултразвук посочил, че е бременна с две бебета, тя знаела, че това ще промени нещата още повече. Това, за което не била готова обаче било тъкмо какъв брой щяла да се промени връзката й с колегата й с който живеели дружно от пет години. Скоро след раждането сред тях почнали " взривоопасни " разногласия. Станало дума даже за разлъка.

Having a baby can rock a marriage – and life post-children can be a challenge
— Centre of Perinatal Excellence (@COPEorg)
Един от главните фактори, които Холи показва като сеещ разкол бил разпределението на отговорностите. Партньорът й вършел по-голямата част от домакинските отговорности: почистване, пране, готвене. Но тя се нуждаела от повече помощ със самото родителство. „ Беше ми направено незабавно цезарово сечение. Тялото ми се разпадаше. Хранех две бебета съвсем непрекъснато, без да дремя. И в случай че някое от тях плачеше, той просто споделяше: „ О, те желаят теб “, вместо да ме анулира “, сподели тя. „ Таях толкоз доста яд към него. “

Оказва се, че повече родители, в сравнение с си даваме сметка, споделят опита на Холи.

Изследванията демонстрират, че по-голямата част от връзките се трансформират фрапантно след раждане на бебе. Проучване от 2021 година на университета в Борн сподели, че приблизително, удовлетворението от връзката варира с времето, като понижава през първите 10 години взаимен живот – без значение дали двойките са родители, или не.

Но удовлетворението понижава по-бързо при родителите, в сравнение с при двойките, които не са родители. Междувременно, колкото повече деца имат двама души толкоз повече понижава удовлетворението от връзката. Най-малко щастливи са майките на бебета: 38% от омъжените майки са доста задоволени, само че доволните омъжени дами без деца са 62%.

Не е изненадващо, че родителството съставлява предизвикателство за партньорството. За по-голямата част от двойките това, което психолозите назовават „ защитни “ фактори за една връзка – като другарство, фамилиарност и време дружно – понасят сериозен удар, когато се роди едно бебе. Добавете към това спомагателен стрес като отнемане от сън, финансови усложнения и постоянно се получава невероятно за решение уравнение .

Just Pinned to: Feeling bitter towards your partner after having a baby? Keep your marriage strong with these expert tips!
— TWL Working Moms (@TeachWorkoutLve)
И въпреки всичко този бездънен раздор в брака към момента шокира доста нови родители и то значително, тъй като рядко се приказва за това събитие.

Според специалисти и двойки, пренаталните курсове рядко засягат тематиката . Социалните медии пък източник на идеализирани представи за всичко. Там виждаме едни усмихнати родители с техните сладки бебета. Дори приятелите и фамилиите ни внимават и заобикалят да споделят опита си и да приказват на тематиката, страхувайки се, че това може да ще накара околните им да се извърнат против колегата си.

Резултатът е, че родителите се усещат изолирани и засрамени от компликациите, през които минават и е по-малко евентуално да потърсят помощ – което може да направи провокациите във взаимоотношенията още по-лоши и задълбочени.

Пукнатини във връзката

Да станеш родител не е единствената причина за всички спорове, споделя Стейси Шерел, фамилен терапевт в Калифорния. Преди бебето двойките нормално имат повече време да се съсредоточат върху провокации в връзките като неприятната връзка. Това обаче става зачително по-трудно, когато прибави дете.

„ Трябва да забавите темпото и да обедините старания, а всички тези проблеми просто седят там и ви чакат, не изчезват при появяването на детето “, споделя Шеръл, която постоянно работи с двойки. „ Сексуалният ви живот не върви добре? Вероятно няма да се оправи когато имате дете. “

4 Things To Do To Keep Your Marriage Strong After Having Baby
— 247 MOMS (@247moms)
„ Междувременно държание, което преди сте намирали за „ малко досадно “ преди децата, може да се трансформира в голям проблем по-късно. Ако единият сътрудник обича да играе видео игри да вземем за пример, това може да не е проблем преди децата, тъй като другият човек може да отдели малко време за себе си. Но след децата, индивидът с видеоигрите, може да кара другия се усеща зарязан като родител “ добавя Шеръл.

Важно е да се означи, че споровете не пораждат единствено във връзки, които към този момент са били проблематични – те могат да обиден и двойки, които са намирали взаимоотношенията си за постоянни. " Да кажем, че имате най-здравата връзка в целия свят ", споделя Шеръл. " Все още ще се постанова да поддържате тази съгласуваност и да разговаряте за нещата, които се изострят в родителството. "

Джанси Дън и брачният партньор й се изправили тъкмо пред такова предизвикателство. Двамата живеят в Ню Йорк, а Джанси е журналистка и създател на книгата „ Как да не мразиш брачна половинка си откакто имате деца “. Когато забременяла, тя и брачният партньор й били женени от 10 години.

„ Мислехме, че сме отработили всички – или най-малко множеството от – провокациите в нашата връзка и че имаме хубава, здрава основа, върху която да изградим семейство “, споделя тя.

You're glowing!☀️ But you still have some questions. ⁉️ Join us for OH, Baby! on January 31 and you'll learn what to expect after bringing home your little one and discover ways to keep your marriage strong. Sign up:
— First Things First (@FTFCha)
Те мислели, че новите им функции ще зпаснат безпроблемно в живота им. Съпругът й поел половината домакинска работа, тъй че тя предположила, че родителските грижи също ще бъде разграничени отмерено. Вместо да разискват евентуалните проблеми, които биха могли да зародят, те прекарали времето си в диалози за това в какъв цвят ще боядисат детската стая и по какъв начин ще кръстят бебето.

След като е родила обаче Дън споделя, че " ги заляло цунами от нереалистични упования, отмалялост и възмущение един към различен ". Тя бързо се озова в ролята на родител „ по дифолт “. Разочарована и откривайки, че опитите за връзка водят единствено до кавги, тя почнала да обмисля разлъка.

Никога не свършва добре в случай че се упрекваме

Стресът от полагане на грижи, в това число методът, по който той постоянно затвърждава обичайните функции на полоевте, не са единствените провокации за двойките, които имат дете. Раждането на бебе постоянно води до смяна на идентичността при всеки родител поотделно, както и дружно, което може да сътвори обилни провокации.

„ Нямаш визия по какъв начин ще се промени самоличността ти, до момента в който не родиш детето си “, споделя Шеръл. „ И по този начин, внезапно започнаха да ме интересуват неща, които не ме интересуваха преди. И се появяват въпроси, както един път ме попита на сътрудникът ми: „ В какво се трансформира? Защо внезапно толкоз те нервира, че играя видео игри? “. Вие ставате нов човек – и вашият сътрудник би трябвало да одобри такава голяма смяна. "

6 Ways to Keep Your Marriage Strong After Baby
— 1st Time Parent Mag (@1stTmParent)
Феноменът е добре изследван измежду майките и се назовава матресценция. И тези промени, които варират от хормонални, които засягат държанието до тези, които трансформират тялото, постоянно стартират по време на бременност. За родителя, който не е раждал, тази промяна на колегата му още преди даже бебето да се е появило може да бъде объркващо и дезориентиращо.

Проблемите с психологичното здраве също са постоянно срещани в пренаталния и следродилния интервал и могат да основат спомагателни провокации. Постнаталната меланхолия, да вземем за пример, визира една на всеки четири майки и един на всеки 10 татковци.

Задължително задоволство

Въпреки че е всекидневно двойките да се усещат по-малко задоволени или да изпитат повече провокации откакто имат дете, доста родители не приказват за тези проблеми – камо ли да търсят помощ.

Дън се колебаела, когато говорела с приятелите си за брачните си проблеми. „ Просто се усещах прекомерно неловко. И мислех, че всички останали се оправят по-добре от мен “, споделя тя.

След като почнала да прави изследване и да написа книгата си, тя осъзнала, че това напълно не е по този начин: към 95% от двойките, с които разговаряла, споделяли, че са имали съществени проблеми след раждането на детето им, само че се чувствали по този начин като че ли са единствени. „ Наред с всичко останало, през което минават младите родители, е срамът “, споделя Дън.

Някои двойки не могат да се възстановят след тези спорове и стигат до разлъка – даже когато са положили доста старания, с цел да спасят връзките си.

8 shocking ways marriage changes after baby: via thebump
— Anne (@AnneAbbot)
Често ключът към хубавичко връзка може да е подхранването на тези „ защитни “ фактори, които основават позитивни връзки сред двойките - ясната, открита комуникация; възприятие за схващане и утвърждаване; превозване на време дружно най-малко един път седмично; и реалистичните упования (по-специално, да не се има вяра, че сътрудникът би трябвало да е съвършен във всяко отношение, по всяко време).

Въпреки това, лекотата, с която двойките могат да дефинират целите на своите взаимоотношения, е друга. Някои може да имат време и средства за терапия или пък да се възползват от помощ при развъждането на децата, с цел да прекарват времето си дружно, други обаче може да нямат опция да го вършат постоянно. Независимо от метода, по който двойките в спор могат да поддържат връзките си, Бюлер споделя, че е значимо да се работи допустимо най-бързо.

Четиринадесет години след раждането, Дън и нейният сътрудник намерили своя път един към различен и към момента са дружно. Тя споделя, че това се дължи значително на терапевт, който й споделил, че „ споровете пораждат при неналичието на изясненост “.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР