Холандците гласуват на местни избори и на референдум, съобщава АФП.

...
Холандците гласуват на местни избори и на референдум, съобщава АФП.
Коментари Харесай

В Холандия гласуват на местни избори и референдум

Холандците гласоподават на локални избори и на референдум , оповестява Агенция Франс Прес.

Всички секции отвориха в 07,30 часа локално време . Повече от 12 милиона души имат право да гласоподават за съветници в 380 общини, като изборните секции ще затворят в 21,00 часа.

Но политически анализатори считат, че локалният избор е подценяван за сметка на референдума, който е обвързван с проекти за разширение пълномощията на държавното управление да организира онлайн шпионаж.

Новият закон би разрешил на холандските служби AIVD да наблюдават осведомителния поток в интернет.

Но недоволни, че управляващите се пробват да усилят контрола си над обществото, студенти в Амстердам завоюваха задоволително поддръжка , с цел да ги принудят да провеждат необвързващ референдум за новия закон, който би трябвало да влезе в действие от 1 май.

Поддръжници на законодателството считат, че ще даде на службите по-голяма опция за следене на рискови групи и екстремистки организации. Премиерът на Холандия Марк Рюте е измежду тези, които поддържат закона.

Последните социологически изследвания демонстрират, че 53% от гласоподавателите ще поддържат закона, а 34% ще гласоподават срещу.

Днешният локален избор се преглежда като тест за крайнодесния политик Герт Вилдерс , чиято Партия на свободата зае второ място на парламентарните избори предходната година. Либералната партия VVD на Рюте завоюва най-вече места - 33, а Партията на свободата завоюва 20 места.

Евроскептичната партия се надява да затвърди позициите си . Тя издигна претенденти в 30 общини, което се случва за първи път.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР