Холандският парламент снощи гласува против започването на преговори за членство

...
Холандският парламент снощи гласува против започването на преговори за членство
Коментари Харесай

Холандия зачеркна Албания за ЕС, но даде зелена светлина за Северна Македония

Холандският парламент нощес гласоподава срещу започването на договаряния за участие на Албания в Европейския съюз, само че отхвърли сходна резолюция, отнасяща се за Северна Македония, съобщи организация МИА, представена от dir.bg.

Парламентът на Холандия през вчерашния ден гласоподава по четири резолюции, отнасящи се за разширението на Европейски Съюз, само че единствено тази срещу Албания получи болшинство от гласовете, в това число и от ръководещите партии. Тя бе призната със 105 гласа в 150-местния парламент.

В резолюцията се упорства да не се стартират договаряния с Албания тази година на първо място поради незадоволителния прогрес в битката с проведената престъпност и корупцията. Холандското държавно управление споделя това мнение. Според външния министър Стеф Блок започването на договаряния с Албания е преждевременно решение.

Резолюцията за Северна Македония, в която няколко холандски депутати настояха да се блокират и нейните договаряния с Европейски Съюз, беше отхвърлена от болшинството в Народното събрание.

Това е първата допустима крачка към отделянето на Албания и Северна Македония в Съвета на Европейски Съюз (в който заседават външните министри на страните членки - б.р.), в случай че Холандия като страна членка изиска това на 18 юни в Люксембург или на идната среща в края на юли в Брюксел, отбелязва МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

Външните министри на 13 страни членки на Европейски Съюз настояха в взаимна декларация за ускорение на европейската интеграция на Западните Балкани. Тринайсетте министри - на България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Италия, Малта, Австрия, Хърватия, Словения, Полша, Словакия, приканиха за започване на договаряния за присъединение с Република Северна Македония и Албания през юни 2019 година Пакетно напредване на двете страни предлага и Европейската комисия. Тя към този момент предложи това на Европейския съвет. След среща с албанския министър председател Еди Рама преди 2 дни в Брюксел ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер сподели, че " не би трябвало да се чака Албания и Северна Македония да бъдат разграничени в процеса на присъединение към Европейски Съюз ". Той изрази убедеността си, че е настъпил часът за началото на договаряния с Тирана.

В същото време обаче Албания изпадна в политическа рецесия, което даде мотив Юнкер да предизвести (пред Еди Рама) Албания да не отсрочва плануваните за 30 юни локални избори, с цел да не попречва предстоящото начало на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Иначе поемането на страната в европейска посока ще бъде отсрочено, посочи ръководителят на Европейска комисия във връзка желанието на албанския президент Илир Мета да анулира изборите след месеци на митинги против държавното управление.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР