Холандските прокурори поискаха 12-годишна присъда за пакистански играч на крикет за призив да убие депутата Вилдерс

...
Холандските прокурори поискаха 12-годишна присъда за бивш пакистански играч на
Коментари Харесай

Холандските прокурори поискаха 12-годишна присъда за бивш пакистански играч на крикет, обвинен в подбуждане да убие подпалващия се антиислямски депутат Герт Вилдерс

От Асошиейтед прес, 29 август 2023 г., 10:40 ч.

ХАГА, Холандия -- Холандските прокурори поискаха 12 години затвор затвор във вторник за бивш пакистански състезател по крикет, обвинен в подстрекаване към убийство, антиислямския депутат Герт Вилдерс.

Заподозреният, идентифициран от Вилдерс като Халид Латиф, е обвинен в предлагайки награда от около 21 000 евро ($23 000) на всеки, който е убил Вилдерс.

Латиф не се появи в съдебната зала с висока степен на сигурност близо до летище Шипхол в Амстердам за процеса. Смята се, че той е в Пакистан.

Прокурорите не назоваха името на Латиф, но казаха в изявление, че видеоклип, публикуван онлайн през 2018 г., показва известен пакистански играч на крикет, който предлага парите за убийството на Вилдерс. Депутатът е живял под денонощна охрана от години заради многократните заплахи за живота му, предизвикани от ожесточените му критики към исляма.

Заплахата дойде, след като Вилдерс каза той ще организира състезание на карикатури на пророка Мохамед. Много мюсюлмани смятат всяко изобразяване на Мохамед за богохулство. В крайна сметка състезанието не се осъществи, но планът предизвика възмущение в мюсюлманския свят.

„Видеосъобщението беше изключително токсично, защото беше издадено през период в в което имаше много омраза и гняв към Герт Вилдерс“, се казва в писменото изявление на прокуратурата в Хага.

Прокуратурата каза, че убийството на Вилдерс не би просто „причинил непоносима болка на своите близки. Това също би било атака срещу върховенството на закона."

Уайлдърс каза в съда, че присъдата ще изпрати „мощен сигнал към всички други, които отправят заплахи: ние няма да го приемем.“

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">И в коментарите, които той се обърна директно към Латиф, той добави: „Докато съм жив и дишам, няма да ме спреш. Вашият призив да ме убиете и да платите пари за това е отвратителен и няма да ме накара да млъкна."

Издадена е международна заповед за ареста на Латиф. Холандските прокурори казаха, че са имали се опитват да се свържат с него от 2018 г., първо като свидетел, а след това, за да отговорят на обвиненията. Те обаче казаха, че не са получили никакъв отговор от пакистанските власти.

През 2017 г. 37-годишният Латиф получи забрана за пет години от всички форми на крикет заради участието си в скандал с уредени мачове в Суперлигата на Пакистан.

Вторник случаят идва в момент, когато части от мюсюлманския свят бяха разгневени от поредицата изгаряния на Корана в Швеция. Шведската полиция разреши демонстрациите, позовавайки се на свободата на словото, но повдигна предварителни обвинения в реч на омразата срещу бежанец от Ирак, който серия от такива осквернения.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР