Холандската пивоварна Heineken завърши изтеглянето си от Русия, получи удар от 325 милиона долара

...
Холандската пивоварна Heineken завърши изтеглянето си от Русия, 18 месеца
Коментари Харесай

Холандската пивоварна Heineken завърши изтеглянето си от Русия, 18 месеца след като Москва започна пълномащабното си нахлуване в Украйна, продавайки бизнеса си в Русия само за 1 евро ($1,08).

Heineken заяви в петък, че ще понесе обща загуба от 300 милиона евро ($325 милиона) от продажбата на руския производствен гигант Arnest Group.

Heineken беше критикуван за бавния темп на излизане след избухването на войната, но настоя, че се стреми да се грижи за своите местни служители в Русия.

През март миналата година Heineken заяви, че напуска Русия, тъй като бизнесът му там „вече не е устойчив, нито жизнеспособен в сегашната среда“, но добави, че иска да осигури „порядъчно прехвърляне“ към нов собственик.< /p>

„Въпреки че отне много повече време, отколкото се надявахме, тази транзакция осигурява прехраната на нашите служители и ни позволява да напуснем страната по отговорен начин“, каза главният изпълнителен директор на Heineken Долф ван ден Бринк в изявление.


Продажбата обхваща всички активи на Heineken в Русия, включително седем пивоварни. Компанията каза, че Арнест е гарантирал заетостта на 1800 местни служители на Heineken за три години.

Бирата с марката Heineken беше премахната от руския пазар миналата година. Една от другите й ключови марки, Amstel, ще бъде премахната до шест месеца, казаха от компанията.

Глобална перспектива

Миналия месец Heineken понижи прогнозата си за глобалните печалби за цялата година, след като повишенията на цените, за да се противопоставят на рязко растящите разходи, намалиха продажбите на бира, намалявайки печалбите през първото полугодие.

Вторият по големина пивовар в света предупреди, че са необходими увеличения на цените, за да се компенсират високите разходи за суровини и енергия, дължащи се до голяма степен на войната на Русия срещу Украйна.

Резултатът беше спад от 8,6 процента в нетната печалба до 1,16 милиарда евро (1,28 милиарда долара), тъй като обемите на бирата спаднаха с 5,6 процента спрямо същия период на миналата година.

За цялата година сега очаква „стабилен до среден едноцифрен“ ръст на оперативната печалба на съпоставима база след спад от 8,8 процента през първото полугодие до 1,9 милиарда евро (2,09 милиарда долара).< /p>

Преди това ръководството прогнозираше „среден до висок едноцифрен“ растеж.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР