Холандската компания ASML и тайванската TSMC, две от най-важните компании

...
Холандската компания ASML и тайванската TSMC, две от най-важните компании
Коментари Харесай

Акциите на TSMC и ASML също поскъпнаха след големият ръст в цената на акциите на Nvidia

Холандската компания ASML и тайванската TSMC, две от най-важните компании в полупроводниковата промишленост в света се радват покачване на цените на акциите си през днешния ден откакто приходите на Nvidia впечатлиха вложителите.

Вчера Nvidia регистрира облаги и доходи, които надминаха пазарните упования, само че прогнозата за продажби за второто тримесечие в размер на към 11 милиарда $ – с повече от 50% по-висока от прогнозите на Уолстрийт беше това, което накара акциите на американския колос да нарастнат с повече от 24% в следборсовата търговия.

Прогнозата идва в миг, когато търсенето на чиповете, свързани с изкуствения разсъдък се усилва.

Nvidia създава и продава чипове за графични процесори (GPU), които се употребяват в центровете за данни и зареждат приложения с изкуствен интелект. Интересът към изкуственият разсъдък набъбна през последните месеци, евентуално с помощта на известният чатбот ChatGPT на OpenAI.

Поскъпването на акциите на Nvidia докара до растеж в акциите и на други компании в международен мащаб.

Две от най-забележителните са ASML и TSMC. Цената на акциите на ASML, със седалище в Нидерландия се увеличи с повече от 5% през днешния ден. TSMC, която е записана в Тайван, затвори с повече от 3% по-висока цена.

Това покачване може да се изясни с един елементарен факт: Nvidia не създава лични чипове. Вместо това тя разчита на TSMC, най-модерния производител на чипове в света за производството на своите графични процесори, а TSMC разчита на машини от ASML, които са нужни за производството на най-модерните чипове в света.

Оптимистичната прогноза на Nvidia за второто тримесечие ускори упованията, че тя ще усили поръчките си към компании като TSMC, които на собствен ред разчитат на оборудването на ASML.

„ Осигурихме доста повече доставки за втората половина на годината. “

каза Колет Крес, основен финансов шеф на Nvidia, по време на диалога за резултатите на компанията през вчерашния ден

Ръстът на цените на акциите в цялата промишленост акцентира съсредоточения темперамент на веригата за доставки на полупроводници.

Nvidia евентуално е водач, когато става въпрос за планиране на чипове с изкуствен интелект, само че разчита на TSMC – най-големият и най-напреднал производител на чипове в света. TSMC създава чипове за голям брой компании, в това число за Apple да вземем за пример.

Междувременно ASML е единствената компания в света, която продава машината за рискова ултравиолетова литография (EUV) на стойност 200 милинона $. Този инструмент е нужен за изработването на най-съвременни чипове, каквито са нужни на Nvidia за нейните графични процесори от най-голям клас.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР