Холандската железопътна компания прие препоръка да плати 50 милиона евро

...
Холандската железопътна компания прие препоръка да плати 50 милиона евро
Коментари Харесай

Холандската железница плаща €50 млн. за ролята си в Холокоста

Холандската железопътна компания одобри рекомендация да заплати 50 милиона евро отплата на роднините на хиляди хора , които са превозени в нацистки лагери на гибелта през Втората международна война, написа " Гардиън ".

Роджер ван Бокстел, изпълнителен шеф на държавната железница Nederlandse Spoorwegen (NS), разгласи, че е време компанията да направи жест към тези, които са " директно въвлечени " . Той още веднъж сервира опрощение. Компанията за първи път се извини през 2005 година
 Холандските железници изплащат компенсации за депортирането на евреи през ВСВ
Холандските железници изплащат компенсации за депортирането на евреи през ВСВ

Компанията ще изплати 2,2 милиона английски лири на 102 000 евреи.

Доклад на комисия предлага железницата да изплати отплата на 500 оживели в лагерите на гибелта и на 5500 родственици.

С решението се поставя завършек на тригодишна борба с 83-годишния Сало Мюлер, някогашен физиотерапевт на футболния клуб " Аякс ", чиито родители са превозени с трен от Амстердам до холандския директен лагер " Вестерборк " и оттова в " Аушвиц ", където са убити.

През 2017 година Мюлер издаде книга със заглавие " Ще се забележим тази вечер и обещай да бъдеш положително момче ". Книгата е в памет на последните думи на майка му, която ги е изрекла, откакто го оставила в детската градина и преди да бъде арестувана от нацистите.

Въпреки че преди 14 година изрази страдание за дейностите си, железопътната компания отхвърляше да изплати отплата, до момента в който Мюлер не насочи опасност да ги съди.

Нацистите са платили на холандската железопътна компания 2,2 милиона английски лири днешни пари за превозването на 102 000 евреи до концентрационни лагери в Европа. Последният трен е напуснал на 13 септември 1944 година, малко преди огромна част от личния състав на железницата да излезе на стачка в опит да форсира прекратяването на немската окупация.

Според проекта за отплата, обрисуван от комисията и признат от железопътната компания, на всеки оживял ще бъдат препоръчани по 15 000 евро , 7 500 евро за вдовиците или вдовците и 5000 или 7500 на децата на жертвите. Компанията се чака да изплати сред 40 и 50 милиона евро.

Мюлер съобщи, че е на " 80% задоволен " от графика на погашение на обезщетенията.

Може би бих предпочел по-висока сума, само че тук става въпрос за затваряне на раните, а не толкоз от финансов интерес, разяснява той.

През 2014 година, след напън от американски политици, заплашвали да блокират контракти със Съединени американски щати, френската железопътна компания SNCF се съгласи да заплати 40 милиона английски лири отплата за превозването на 76 000 евреи в нацистки концлагери по време на Холокоста. Около 3 000 от тях са оживели.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР