Холандия стана седмата държава, подписала дългосрочно двустранно споразумение за сигурност

...
Холандия стана седмата държава, подписала дългосрочно двустранно споразумение за сигурност
Коментари Харесай

Холандия подписа 10-годишно споразумение за сигурност с Украйна

Холандия стана седмата страна, подписала дълготрайно двустранно съглашение за сигурност с Украйна.

Холандският министър председател Марк Рюте се срещна с украинския си сътрудник Володимир Зеленски, с цел да подпише десетгодишното съглашение в петък. Холандия към този момент удостовери предходната седмица, че евентуално ще подпише договорката за съвсем две цялостни години, откакто съветският президент Владимир Путин ускори нашествието на страната си през границата.

Холандия се ангажира да даде два милиарда евро военна помощ тази година, като стартира с още 150 милиона евро за чешки проект за доставка на артилерия на Украйна. Страната към този момент е предоставила над 2,6 милиарда евро военна помощ, откогато войната се ускори през 2022 година „ Вече две години Украйна е подложена на безмилостната война на Русия. Заедно с президента Зеленски през днешния ден бях в Харков, град, който Путин пробва да унищожи с брутални въздушни удари “, написа Рюте в обществените мрежи. Лидерите на двете страни подписаха съглашение " за сигурността на Украйна и бъдещата сигурност на Европа ", сподели служебният министър председател.

„ Всяко такова съглашение уголемява нашите благоприятни условия, световни взаимоотношения и мощ. В същото време всяко такова съглашение укрепва интернационалния ред, учреден на правила. Колкото по-тясно си взаимодействаме, толкоз по-бързо съветските терористи ще бъдат победени “, сподели Зеленски. Той благодари на Холандия, че продължава да заема позиция, като изисква Русия да бъде подведена под отговорност за десетилетие война в неговата страна и обезпечава повече поддръжка за защитата на Украйна през идващите 10 години.

Герт Вилдерс, водачът на Партията на свободата, сподели предишния уикенд, че „ поддържа Украйна “, само че сподели, че служебният кабинет няма работа да се ангажира с 10-годишно съглашение. Партията на свободата завоюва 37 места в долна камара на изборите през ноември предходната година, което я направи най-голямата партия в долната камара на холандския парламент.

Шест други страни подписаха сходни съглашения с Украйна през последните дни, в това число Канада, Дания, Франция, Германия, Италия и Обединеното кралство. Холандският министър председател означи, че Холандия е въвлечена в спора в района от 17 юли 2014 година, когато полет MH17 на Malaysia Airlines беше свален над Източна Украйна. Боинг 777 излетя от Амстердам същата заран и се взриви на път за Куала Лумпур.

„ В този ден 298 почтени хора изгубиха живота си, когато полет MH17 беше свален от съветска ракета над Източна Украйна. Заедно с президента Зеленски разговарях с хора, които участваха в репатрирането на жертвите на MH17. Това беше прочувствен миг, което ми направи надълбоко усещане. "

Рюте също се причисли към Зеленски в градската градина Шевченко, където посетиха монумент, отдаден на деца, убити по време на войната с Русия. Двамата сложиха възпоменателни свещи и плюшени мечета на статуята. " Днешното ми посещаване ми обясни още повече, че на Путин не може да бъде разрешено да завоюва тази варварска война. Украйна би трябвало да надделее. Хуманността би трябвало да надделее. Мирът и справедливостта би трябвало да спечелват ", сподели Рюте.

Двамата посетиха и главно и приблизително учебно заведение, издигнати в метростанция „ Университет “, където повече от 850 възпитаници не престават образованието си, макар че доста учебни заведения над земята са разрушени. Това беше петото пътешестване на Рюте до Украйна през последните две години и първото му посещаване в Харков.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР