Холандия и Дания ще предоставят самолети F-16 на Украйна

...
Холандия и Дания ще предоставят на Украйна много търсените самолети
Коментари Харесай

Холандия и Дания ще предоставят на Украйна много търсените самолети F-16, заявиха холандският премиер Марк Рюте и датското външно министерство в неделя.

Говорейки на съвместна холандско-украинска пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски на летището в Айндховен, Рюте каза, че двете страни ще „се ангажират да доставят самолети F-16 на Украйна“, след като „условията за такъв трансфер бъдат изпълнени“.

Зеленски приветства споразумението като „историческо“ и „най-важното“ досега. „Холандия стана първата страна, която се съгласи да предостави на Украйна F-16 след обучение. Много съм благодарен“, добави той.

Дори и с тази новина ще отнеме месеци, докато Украйна може да използва самолетите.

Датското министерство на външните работи в изявление, публикувано в неделя, заяви, че се е съгласило да предостави самолети F-16. Условията за прехвърлянето включват обучение на украински персонал, създаване на инфраструктура и логистика и получаване на необходимото разрешение, се казва в съобщението.

В изявлението на Дания не се уточнява колко самолета страните ще доставят на Украйна, а Рюте каза, че броят им остава неясен.

Володимир Зеленски се ръкува с Марк Рюте. Володимир Зеленски се ръкува с Марк Рюте. Ксения Кулешова/Блумбърг/Гети изображения

„В този момент Холандия все още притежава 42 F-16. От тези 42 имаме нужда от самолети, за да подпомогнем обучението в Дания и по-късно в Румъния“, каза холандският премиер. Той добави, че Холандия ще проучи дали всички останали самолети могат да бъдат доставени, но заяви, че все още не може да даде окончателен брой.

Рюте каза, че езиковото обучение на украинския военнослужещ продължава и военното обучение в Дания ще започне скоро.

Това идва, след като американски служител в петък каза, че САЩ са се ангажирали да одобрят трансфера на изтребители F-16 за Украйна веднага след приключване на обучението.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников потвърди в събота, че украинските пилоти са започнали обучение.

Киев спешно призовава западните си съюзници да осигурят изтребители F-16, тъй като неговата бавна контранастъпка е възпрепятствана от руското въздушно превъзходство.

F-16 са еднодвигателни, многоцелеви реактивни самолети, което означава, че могат да се използват в мисии въздух-въздух или наземни атаки.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР