Ходенето е полезно за здравето – всички знаем този факт.

...
Ходенето е полезно за здравето – всички знаем този факт.
Коментари Харесай

Какво ще се случи с нас, ако ходим пеша всеки ден

Ходенето е потребно за здравето – всички знаем този факт. Но какво в действителност можем да реализираме, като вървим по-редовно?

За множеството здрави възрастни се предлага минимум 150 минути умерена аеробна интензивност или 75 минути интензивна аеробна интензивност или еквивалентна композиция от умерена и интензивна аеробна интензивност. Насоките предлагат да разпределите това упражнение през седмицата. Това включва и ходенето пешком.

Като обща цел се пробвайте да вършиме най-малко 30 минути физическа интензивност дневно. Ако не можете да отделите толкоз доста време, пробвайте няколко къси сесии на интензивност през целия ден. Всяка активност е по-добра от никаква. Дори малко физическа интензивност е потребна, а кумулативната интензивност денем обезпечава изгоди за здравето.

Трябва да сте наясно, че физическата интензивност не би трябвало да е прекомерно комплицирана. Нещо толкоз просто като ежедневната бърза разходка може да ви помогне да живеете по-здравословен живот.
Кои са 10-те преимущества на ходенето:

1. Подобрява настроението ви

Чаша вино или блокче мрачен шоколад могат да създадат сложния ви ден по-добър, само че ходенето пешком е тактика с нулеви калории, която предлага същите преимущества.

Проучванията демонстрират, че постоянното вървене трансформира нервната система по подобен метод, че усещате понижаване на гнева и враждебността, изключително когато се разхождате в зелени площи и когато грее слънце. Това може да бъде изключително потребно през по-студените месеци, когато равнищата на сезонна меланхолия се вдигнат.

И най-после, когато ходите на обществени разходки, да речем, с вашия сътрудник, комшия или добър другар, това взаимоотношение ще ви помогне да се почувствате свързани, което може да ви накара да се почувствате по-щастливи.

2. Помага ви да изгаряте калории и да отслабвате

Ако ходите постоянно, може да забележите, че панталоните ви ще стартират да се отпускат към корема ви, даже в случай че цифрата на кантара не се трансформира доста. Това е по този начин, тъй като постоянното вървене може да усъвършенства реакцията на тялото към инсулин, което може да помогне за понижаване на коремните мазнини.

Планирайте маршрут, който включва хълмове, редувайки бързо вървене с по-бавно движение, и предизвикайте себе си да вървите по едни и същи направления в разнообразни дни, с цел да видите дали можете да успехите предходните си времена. Винаги си поставяйте за цел най-малко 10 000 крачки дневно, даже в случай че това значи да извървите километри през нощта из къщата.

Ежедневните разходки са един от най-ефективните способи за изгаряне на мазнини и позитивна смяна на структурата на тялото. Те покачват метаболизма, като изгарят спомагателни калории и предотвратяват загубата на мускулна маса, което е изключително значимо с придвижване на възрастта. Не е нужно да ходите на фитнес, с цел да видите тези преимущества.

Тайната на отслабването: шпации.

Интервалното вървене в действителност ви кара да се чувствате добре и изгаря калории дълго откакто формалната ви разходка завърши. За да добавите шпации, загрейте за 3 минути. След това отделете 25 минути, като редувате 1 минута вървене допустимо най-бързо и 1 минута обикновено вървене (стремете се към 6 по канара за активност от 1 до 10). Дишайте 2 минути.

 вървене пешком

3. Може да понижи риска от хронични болести

Американската диабетна асоциация оповестява, че ходенето намалява равнищата на кръвната захар и общия риск от диабет. Изследователи от университета в Боулдър Колорадо и университета в Тенеси откриха, че постоянното вървене намалява кръвното налягане с цели 11 пункта и може да понижи риска от инсулт с 20 до 40%. Едно от най-цитираните изследвания за вървене и здраве, оповестено в The New England Journal of Medicine, откри, че тези, които са ходили задоволително, с цел да дават отговор на напътствията за физическа интензивност, са имали 30% по-нисък риск от сърдечно-съдови болести спрямо тези, които не са ходили постоянно.

По-дългите разходки са от основно значение за предварителната защита на болесттите, тъй че ходете най-малко един или два пъти седмично в продължение на един час.

4. Може да забави появяването на разширени вени

С възрастта рискът от неестетични разширени вени се усилва. Разходката обаче е потвърден метод за попречване на развиването им.

Венозната система включва част от кръвообращението, наречена " второ сърце ", която се състои от мускули, вени и клапи, ситуирани в прасеца и стъпалото. Тази система работи, с цел да изтласка кръвта назад към сърцето и белите дробове, а ходенето укрепва тази вторична кръвоносна система посредством подсилване и отбрана на мускулите на краката, което усъвършенства верния кръвен поток. Ако към този момент страдате от разширени вени, ежедневното вървене може да помогне за понижаване на обвързваните с това отоци. Освен това, в случай че имате генетично влечение към разширени вени и/или паякообразни вени, ежедневните разходки могат да оказват помощ за закъснение на появяването им. 

 вървене пешком

5. Подобрява храносмилането

Ако сега хвалите кафето за подсилване на храносмилателната ви система, вместо това отидете на утринна разходка. Редовните разходки могат доста да подобрят перисталтиката на червата. Едно от първите неща, които пациентът би трябвало да направи след коремна интервенция, е ходенето, защото то употребява сърцевината и коремните мускули, с цел да подтиква придвижването в храносмилателната система.

6. Може да ви помогне да се почувствате по-креативни

Независимо дали сте заседнали на работа или търсите решение на сложен проблем, проучванията демонстрират, че си коства да походите: Според изследване от 2014 година в Journal of Experimental Psychology, Learning, Memory, and Cognition, разходката може да подтиква творчеството. Изследователите организираха проби за креативно мислене на седящи и ходещи хора и откриха, че ходещите мислят по-креативно от седящите.

 вървене пешком

7. Може да помогне за облекчение на болки в ставите

Противно на това, което може би си мислите, ходенето може да усъвършенства обсега ви на придвижване и подвижност, тъй като усилва притока на кръв към тесните зони и укрепва мускулите към ставите. Изследванията демонстрират, че ходенето най-малко 10 минути дневно или към час всяка седмица може да предотврати увреждане и болки в ставите при възрастните хора. Проучване от април 2019 година в American Journal of Preventive Medicine наблюдава 1564 възрастни на възраст над 49 години с болки в ставите в долната част на тялото.

В проучването, участниците трябваше да вървят по един час всяка седмица. Хората, които не реализираха тази цел, оповестяват, че вървят прекомерно постепенно и имат проблеми със завършването на утринните си действия, до момента в който участниците, които ходеха постоянно, имаха по-добра подвижност.

8. Може да ускори имунитета ви

Ходенето може да понижи риска от заболяване и да насърчи дълголетието. Изследване на Arthritis Research & Therapy допуска, че високоинтензивните интервални тренировки могат да оказват помощ за възстановяване на имунната функционалност при по-възрастни хора с ревматоиден артрит, възпалително заболяване, което визира ставите. Скорошни проучвания върху хроничните респираторни болести демонстрират също, че ходенето може да помогне на пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) да понижат риска от заболеваемост и смъртност. Пациентите с ХОББ нормално са с наднормено тегло или затлъстяване, защото не могат да спортуват за дълги интервали от време и може да имат затруднено дишане по време на интензивни придвижвания. Но ходенето може да помогне за облекчение на признаците и да понижи риска от сърдечно-съдови болести и метаболитен синдром, наред с други неща.

9. Може да ви накара да живеете по-дълго

Тайната на по-дълъг и по-здравословен живот е да се разхождате и да излизате по-често на открито.
Изследване в списанието на Американското сдружение по гериатрия откри, че хора на възраст сред 70 и 90 години, които излизат и са физически дейни, живеят по-дълго от тези, които не го вършат. Да бъдеш деен също ти оказва помощ да поддържаш връзка с близки и другари, които могат да ти обезпечат прочувствена поддръжка, което е изключително значимо, когато остарееш.

10. Подобрява качеството на съня

Ако упражнявате постоянно, знайте, че ще спите по-добре през нощта. Това е по този начин, тъй като резултатите на мелатонина, хормона на съня се ускоряват естествено.
Проучване от 2019 година откри, че дамите в постменопауза, които се занимават с лека до умерена физическа интензивност, спят по-добре през нощта от дамите, които водят затънал живот. Ходенето също оказва помощ за понижаване на болката и напрежението, които могат да причинят нарушавания на съня.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР