Хмелът в големите европейски страни производители на бира като Германия,

...
Хмелът в големите европейски страни производители на бира като Германия,
Коментари Харесай

Климатичната криза идва за вашата хмелова бира

Хмелът в огромните европейски страни производители на бира като Германия, Чехия и Словения узрява по-рано и създава по-малко от 1994 година насам, откриха учени. И, може би най-тревожното за феновете на IPA по света, те стартират да губят сериозния си горчив съставен елемент.

Ще става по-лошо, споделят откривателите. Добивите от хмел могат да намалеят с до 18% до 2050 година, а наличието на алфа киселина – което прави бирата горчива – може да намалее с до 31% заради по-горещи и сухи условия, съгласно изследване, оповестено във вторник в списанието Nature Communications.

Констатациите прибавят към възходящ лист от неща, които климатичната рецесия заплашва, само че хората одобряват за даденост, сподели Мирослав Трънка, съавтор на проучването и откривател в Института за проучване на световните промени.

„ Един от страничните претекстове на това изследване беше да илюстрира по какъв начин изменението на климата може да бъде значимо даже за тези, които считат, че няма значение “, сподели Трънка пред CNN. „ Наистина виждаме промени, които засягат неща, които ценим, като усета на бирата. Изменението на климата в действителност може да окаже въздействие върху него или най-малко да има резултат върху стоките, които са сериозни за производството.

03 starbucks кафе изменение на климата Джошуа Трухильо/Старбъкс

Варенето на бира съществува най-малко от 3100 година прочие н. е., отбелязва изследването. Сега всяка от главните съставки на днешната бира – вода, ечемик, квас и хмел – е застрашена от световното стопляне.

„ Тъй като изменението на климата визира голям брой селскостопански култури, не съм сюрпризиран “, сподели Дъглас Милър, старши учител по ръководство на храни и питиета в университета Корнел, който не взе участие в изследването.

„ Хмелът също е придирчиви растения и може да има неуспех на реколтата “, сподели Милър, което може да накара пивоварите да работят с разнообразни вкусови профили от други типове хмел.

Изследователите са употребявали метеорологични данни и климатични модели, с цел да проучват по какъв начин европейският хмел е бил и ще бъде обиден от изменението на климата сред 1970 година и 2050 година, като се одобри, че преваляванията понижават и температурата се покачва.

Горещите температури към този момент са изместили началото на сезона на развъждане на хмел с 13 дни от 1970 година до 2018 година, съгласно изследването. Растежът на нови издънки от растението хмел нормално се случва напролет, само че от 1995 година откривателите откриха, че това се случва по-рано в оценените райони, в сравнение с преди години.

Това ранно начало провокира по-ранни реколти, което може да затрудни производителите на хмел да възнамеряват интервенциите по прибиране и преправка.

Трактор минава през поле с хмел в Германия. Трактор минава през поле с хмел в Германия. Felix Kästle/снимка съюз/Getty Images

През последните години от ден на ден консуматори избират бирени аромати и усети, които изискват по-висококачествен хмел, съгласно изследването. Тъй като този хмел се отглежда единствено в по-малки райони, откривателите споделят, че са изложени на още по-висок риск от горещи талази и суши, подхранвани от изменението на климата.

„ Фермерите на хмел са трансформирали местоположението на полетата с хмел в отговор на измененията в температурата и преваляванията и това евентуално ще продължи “, сподели Марк Сорелс, професор в Училището по интегративна растителна просвета на университета Корнел, който не взе участие в изследването.

Алкохолен лайм Маргарита с текила и морска сол. Алкохолен лайм Маргарита с текила и морска сол. Adobe Stock

И до момента в който занаятчийските питиета с благоуханен хмел може да са известни в този момент, потребителските желания могат да се трансформират, когато производителите се приспособяват, добави Сорелс.

Въпреки че това изследване се концентрира единствено върху главните европейски страни, отглеждащи хмел – които покриват съвсем 90% от общата повърхност на полетата с благоуханен хмел на континента – Trnka сподели, че то също по този начин е представително за това, което може да се случи в районите за произвеждане на бира в Съединени американски щати, като да вземем за пример Тихоокеански северозапад, където рекордните горещи талази се случват по-често от нормално.

„ Те са изправени пред сходни проблеми като европейските (държави), може би малко по-различно време и друга периодичност, само че изменението на климата кумулативно визира и двата района по доста сходни способи “, сподели Trnka.

Бирата си остава една от най-консумираните питиета в света. Дори в по-горещо бъдеще хората към момента ще намерят способи да го варят, сподели Trnka - само че може да няма същия усет.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР