Хлябът трайно е станал по-евтин в супермаркетите, като по-ниските цени

...
Хлябът трайно е станал по-евтин в супермаркетите, като по-ниските цени
Коментари Харесай

Хлябът по-евтин в супермаркети и пекарни

Хлябът трайно е станал по-евтин в супермаркетите, като по-ниските цени са сред 14 и 26%. Това разгласи Мариана Кукушева, началник на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас по време на конгрес „ Агросекторът в рецесия. Спешни ограничения “ в София, който е част от акцията „ Да! На българската храна “ в София.

Кукушева изясни, че браншовиците следят цените, изключително откогато бе призната нулева ставка на Данък добавена стойност за насъщния. Тя добави, че стойностите на пониженията са съгласно инфлацията. Това е поклон за първи път към потребителите, тъй като те точно заплащат Данък добавена стойност, сподели тя. Ставаше дума за 60 млн. лева, които влизаха в хазната от хлебни произведения, разяснява пред „ Телеграф “ Кукушева. Тя добави, че по-ниските цени в супермаркетите натискат и цените на фурните, в които хлябът е по-скъп.

Земеделският министър Явор Гечев обезпокоително заяви, че Европейски Съюз губи суверенитет  във връзка с

биохраните, от които голяма част влизат от трети страни. Трябва да имаме налична храна, която да е локална и българска, посочи министърът. Председателят на Асоциацията на малинопроизводители и ягодоплодни Божидар Петков уточни, че в случай че желаеме да увеличим биохраните в България, с изключение на дотациите, по-важни са други държавни политики. Той предложи от името на бранша 20% от програмата учебен плод, храна за лечебни заведения, учебни заведения да е от биохрани. Така те ще са налични за най-уязвимите, а по този метод ще се подтиква производството им. Според Петков би трябвало да има стратегия, която да предизвиква всички предприятия, в случай че преработват български биохрани.

Стряскаща статистика въз основата на изследване за Европарламента заяви евродепутатът Атидже Алиева Вели. Според нея за първи път от 60 година, откогато се ползва Общата селскостопанска политика, на Европейски Съюз се постанова да подсигурява на европейците досегаемост на храната. Тя уточни, че 30% от жителите на общността не могат да си разрешат качествени артикули, а за България този % доближава 70%.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР