Hлад за учители по математика принуди директори да вдигат заплатите

...
Hлад за учители по математика принуди директори да вдигат заплатите
Коментари Харесай

Глад за учители в цялата страна

Hлад за учители по математика принуди шефове да подвигат заплатите за тези експерти. Проверка сподели, че стартовото заплащане може да надвиши 1600 лева Това е с към 300 лева повече от минимума за старши преподавател.

За компликациите, които среща в намирането на учител по математика, показа шефът на столичното 119 СУ Диян Стаматов. Той описа, че първият конкурс е бил три седмици. На изявленията се явили преди малко приключили специалността претенденти, на към и над 50 години. Станало ясно, че до скоро са работили в туристическия отрасъл. „ Математиката е комплициран предмет, изисква опит и по-специфични умения “, стимулира шефът решението си да направи втори конкурс. Ситуацията се повторила. Затова заплатата, предлагана първоначално, била нараснала на 1600 лева Стаматов призна, че може да я усили още, в случай че още веднъж не откри учител. В 119 СУ има и свободни позиции за учители по физическо и начални учители. За тях има доста претенденти. 45 били подадените заявки за физкултурник, а за начална педагогика към 20, написа вестник Телеграф.
 Проф. Денков: 25% от учениците могат да отпаднат поради онлайн-обучението Проф. Денков: 25% от учениците могат да отпаднат поради онлайн-обучението
Около 25 % от учениците са в риск от отпадане от просветителната система в идващите няколко години. Това е една от отрицателните...

Сега търсенето на учители е в разгара си, заяви Ваня Кастрева, шеф на РУО-София. Директорът може да има фантастични хрумвания, само че в действителност на терен работи учителят, разяснява тя. В дребните обитаеми места е по-трудно. За страдание в това число и в София се търсят доста преподаватели, сподели още Кастрева. А тази година това са учители по математика, осведомителни технологии, непознат език, начален стадий.

Интересът към другите учебни заведения е друг, както и заплащането. „ Понякога за едно място могат да се борят и 100 кандидатури, от време на време може да има доста малко “, разяснява още Ваня Кастрева. Недостиг на учители има във всички области на страната. Във Великотърновско през последните години има апетит за учители по британски език и компютърни и осведомителни технологии.

Причината е, че експертите с такова обучение избират да търсят реализация в частните компании, където заплащането е в пъти по-високо. В СУ " Ем. Станев " във В. Търново се търсят учители по кларнет и флейта, а в главното учебно заведение в Бяла църква учител за Клуб по ползи по фолклор. Като цяло обаче тази година от Регионалния инспекторат по образованието във Велико Търново са оповестили единствено 21 свободни работни места за учители. За съпоставяне преди десетина години свободните места за региона преди началото на образователната година надхвърляха 50.

Учители по британски са най-търсените фрагменти на пазара на труда във Варна. Според оповестените свободни позиции в Регионалния инспекторат по обучение за идната година в учебните заведения на региона са нужни близо 100 начални и прогимназиални. Сред най-търсените са още начални учители, математика, преподаватели по БЕЛ, учители за целодневно образование. Свободни места има и по физика и астрономия, биология, история, география и стопанска система, осведомителни технологии, както и детски учители и преподаватели за подготвителните групи. В обособени учебни заведения във Варна има потребност от психолози, логопеди, учители по процедура и педагогичен съветници. Учебните заведения търсят и учители по съветски език, музика и изобразително изкуство. Търси се и спомагателен личен състав - касиери, домакини, портиери, чистачи, огняри и общи служащи.
 Учителските заплати би трябвало да се вдигнат с още 10% Учителските заплати би трябвало да се вдигнат с още 10%
Нито една партия не сподели какъв брой ще отдели за " предпочитаните " просветни действия. Ако нямаме най-малко 6% от Брутният вътрешен продукт за обучение, то всички раз...

Училища в дребните градове и селата в Пловдивска област не могат да изпълнят условието да обезпечат цялостен норматив преподавателски часове за учителите. Затова обявите, които тези учебни заведения пускат, са за лектори, написа " Монитор ". Например междинното учебно заведение в село Маноле е оповестило свободни места за учители по: физика и астрономия, философия, физическо образование и спорт, информатика и осведомителни технологии и начален преподавател. Две от позициите – за преподаватели по физика и по физическо, са за лекторски часове.

Търсените учители в област Кюстендил са малко над 30, като по-голямата част от позициите стоят свободни от началото на годината. Учителската специалност е примамлива и поради обезпеченото непрекъснато заплащане. Един преподавател стартира със стартова заплата от почти 1200 лв.. Допълнителен бонус е еднократното финансиране от 500 лв. при започване на всяка година за работно облекло. Според бюджета пък всяко учебно заведение отпуска сума от 30 -40 лв. като ваучери за храна. На базата на интереса към началния стадий в цялостна диаметралност е обстановката към прогимназията, където се търсят учители по математика и британски език.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР