Хизбулла заплаши с удари в Америка САЩ и Великобритания нанесоха

...
Хизбулла заплаши с удари в Америка САЩ и Великобритания нанесоха
Коментари Харесай

Започна война в Червено море, САЩ и Великобритания нанасят въздушни удари срещу цели на хутите

" Хизбулла " заплаши с удари в Америка

Съединени американски щати и Англия нанесоха удари от въздух и море против военни цели на хутите в Йемен в отговор на офанзивите на групировката против кораби в Червено море и това е трагично разширение на войната Израел-Хамас в района, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В Йемен очевидци потвърдиха за Ройтерс, че детонации има в цялата страна, а президентът Джо Байдън предизвести късно нощес в изказване, че няма да се поколебае да предприеме спомагателни дейности, в случай че са нужни.

„ Тези целенасочени удари са ясно обръщение, че Съединени американски щати и нашите сътрудници няма да толерират офанзиви против нашите цивилни чиновници или да разрешават на враждебни лица да застрашат свободата на мореплаване “, сподели Байдън.

 

Британското министерство на защитата сподели в изказване, че „ Първите индикации са, че способността на хутите да заплашват комерсиалното мореплаване е понесла удар. "

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, който е в болница поради затруднения хирургическа интервенция, уточни в изказване, че ударите са били ориентирани против качества на хутите да употребяват дронове, балистични и крилати ракети, крайбрежен радар и въздушно наблюдаване.

Представител на хутите удостовери " рейдове " в столицата Сана и в градовете Саада и Дамар, както и в губернаторство Ходейда, наричайки ги „ американо-ционистко-британска експанзия “.

 

Свидетели споделиха пред Ройтерс, че нападенията са били ориентирани към военна база в непосредствена непосредственост до летище Сана, боен обект покрай летище Таиз, военноморска база на хутите в Ходейда и военни обекти в Хаджа.

Продължаващите удари са едни от най-драматичните до момента демонстрации на разрастването на войната сред Израел и Хамас в Близкия изток след експлоадирането й през октомври, макар че Съединени американски щати споделиха, че нямат желание да ескалират напрежението.

 

Американски чиновник, поискал анонимност, сподели, че ударите се  нанасят от самолети, кораби и подводници. Служителят сподели, че има повече от дузина цели и ударите целят да отслабят военни качества на хутите и не са единствено алегорични.

„ Целта на тези удари беше доста ясна през цялото време и от страна на президента и трябваше да отстрани способността за хутите да нападат морски кораби, без значение дали търговски или военни ", сподели различен върховен боен чиновник на Съединени американски щати.

Хутите, които управляват по-голямата част от Йемен, се опълчиха на Организация на обединените нации и други интернационалните апели за прекъсване на техните офанзиви с ракети и дронове против морските пътища в Червено море и на предизвестия от Съединените щати, че ще има последици, в случай че не го създадат.

Хутите споделят, че офанзивите им са в поддръжка на палестинска ислямистка формация „ Хамас “, която управлява Газа. След офанзивата на „ Хамас “ против Израел на 7 октомври, при която 1200 души починаха, а 240 бяха отвлечени, Еврейската страна стартира военна интервенция и умъртви повече от 23 000 души в Газа.

От края на декември хутите са атакували 27 кораба, прекъсвайки интернационалната търговия по основния път сред Европа и Азия, по които минава към 15% от международния корабен трафик.

Хутите, които завзеха огромна част от Йемен по време на революция, се заканиха да нападат кораби, свързани с Израел или пътуващи за израелски пристанища. Много от атакуваните кораби обаче не са имали връзка с Израел.

Лидерът на хутите сподели през вчерашния ден, че всяка офанзива на Съединени американски щати против групировката ще получи отговор.

Нощните удари в Йемен пристигнаха единствено дни след най-голямата офанзива на хутите досега на 9 януари в Червено море, която принуди военноморските сили на Съединени американски щати и Англия да смъкват 21 дрона и ракети на хутите, изстреляни към южната част на Червено море

Видни републиканци в Конгреса приветстваха този ход, само че го нарекоха просрочен, а някои от демократите съпартийци на Байдън показаха безпокойствие, че Съединени американски щати може да се въвлече в друга  война, която ще продължи още десетилетия.

„ Този удар закъсня с два месеца, само че е добра първа стъпка към възобновяване на възпирането в Червено море ", сподели в изказване американският сенатор  Роджър Уикър, най-високопоставеният републиканец в сенатската камисия по въоръжените сили.

През декември повече от 20 страни се съгласиха да вземат участие в водена от Съединени американски щати коалиция, известна като интервенция " Пазител на просперитета ", за отбрана на комерсиалния трафик в Червено море.

Но нанесените в този момент ударите на Съединени американски щати и Англия се правят отвън тази отбранителна коалиция.

Междувременно FOX News заяви, че „ Хизбулла “ може да нанесе удари по територията на Съединени американски щати в отговор на тези в Йемен. 

Представители на американското разузнаване предизвестяват, че ислямската формация може да извърши заканите си. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР