Хизбула ни напада и въвлича Ливан във война, от която

...
Хизбула ни напада и въвлича Ливан във война, от която
Коментари Харесай

Израел обвини Хизбула, че въвлича Ливан във война, и евакуира още 14 селища по границата

" Хизбула " ни атакува и въвлича Ливан във война, от която няма да завоюва нищо, само че в която може да загуби доста ", предизвести представителят на израелската войска Джонатан Конрикус в обществената мрежа " Екс " (доскоро " Туитър " ).

Напрежението по израелско-ливанската граница се увеличи през вчерашния ден след конфликти, при които съгласно подкрепяното от Иран ливанско ислямистко придвижване са били убити четирима бойци на " Хизбула ".

Палестинската въоръжена формация " Ислямски джихад " заяви за гибелта на един от своите бойци.

Израелската войска заяви, че трима нейни бойци са били ранени, един от тях тежко.

Двама тайландски селскостопански служащи също са били ранени, прибавя Българска телеграфна агенция.

" Наистина ли ливанската страна е подготвена сложи под опасност това, което е останало от ливанския разцвет и суверенитет, в интерес на терористите в Газа, на основаната Ислямска страна в Газа? ", запита риторично Джонатан Конрикус.

" Това е въпрос, който ливанските управляващи би трябвало да си зададат и на който би трябвало да отговорят ", добави представителят.

" Хизбула " е съдружник на палестинската формация " Хамас ", която на 7 октомври извърши кървава офанзива против Израел от Газа, при която бяха убити над 1400 души, най-много цивилни, показва Агенция Франс Прес.

Междувременно Израел изтегля още обитаеми места в северната част на страната поради ескалиращите конфликти с бойците от " Хизбула ", съобщи ДПА.

Израелският министър на защитата Йоав Галант е одобрил евакуацията на още 14 обитаеми места, заяви през днешния ден канцеларията му.

Преди седмица Израел разгласи 4-километрова затворена зона за сигурност в граничните региони с Ливан.

Еврейската страна стартира да бомбардира линията Газа след офанзивата на " Хамас " против Израел на 7 октомври.

Оттогава е имало също замяна на удари по границата сред Израел и Ливан, при които има жертви и от двете страни.

Израел и Съединени американски щати предизвестиха подкрепяната от Иран шиитска формация " Хизбула " да не отваря втори фронт във войната.

Блинкън към Ливан: Ще бъдете наранени, в случай че сте въвлечени в спор с Израел

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън сподели на служебния министър председател на Ливан Наджиб Микати, че е значимо да зачита ползите на народа си, който ще бъде обиден, в случай че Ливан бъде замесен в израелско-палестинския спор, заяви американският Държавен департамент, представен от Ройтерс.

Говорителят Матю Милър разясни, че телефонният диалог се е състоял през вчерашния ден. В него Блинкън е удостоверил поддръжката на Съединени американски щати за ливанския народ и е изтъкнал възходящото безпокойствие от изострящото се напрежение по южната граница на Ливан, добави Милър.

Ливанското шиитско придвижване " Хизбула " заяви, че негов войник е бил погубен на границата с Израел, с което починалите членове на подкрепяната от Иран формация след избухналото принуждение в пограничния регион, което не стопира да се повишава през последните две седмици, стават 14, прибавя Българска телеграфна агенция.

По думите на ливански източник от региона на сигурността боецът е бил погубен в региона на град Ула в Ливан, който се намира против израелския Маргалиот, по който съгласно Израел е била изстреляна противотанкова ракета. Израелската войска съобщи, че е отвърнала на огъня.

Хизбула и израелските военни съвсем всекидневно водят престрелки по границата, откогато палестинското придвижване " Хамас " атакува Израел на 7 октомври и Израел му отговори с масирани бомбардировки над Газа.

Това е най-значителното изостряне на напрежението по израелско-ливанската граница след войната от 2006 година сред " Хизбула " и Израел, отбелязва Ройтерс.

Според предходни изявления на източници на Ройтерс офанзивите на " Хизбула " имат за цел да ангажират вниманието на израелската войска на север, без да се провокира огромен боен спор. Израел съобщи, че няма интерес от война, и добави, че в случай че " Хизбула " прояви въздържаност, еврейската страна ще резервира статуквото.

В Катар външният министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани акцентира, че Доха продължава да се координира със Съединени американски щати и интернационалните сътрудници за освобождение на заложниците и понижаване на напрежението в линията Газа, заяви катарското външно министерство.

Оттам прибавиха, че по-рано през днешния ден шейх Мохамед е разговарял по телефона с американския си сътрудник Антъни Блинкън.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР