Хизбула е държава в държавата и ливанските власти трябва да

...
Хизбула е държава в държавата и ливанските власти трябва да
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Хизбула е държава в държавата

Хизбула е страна в страната и ливанските управляващи би трябвало да подхващат дейности, с цел да се оправят това предизвикателство. Това сподели по време на спор в Екологичен потенциал в Страсбург посланик номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел. Той означи, че макар затварянето на границите на Газа спорът се популяризира в целия Близък изток.

Според него, неустойчивостта на Ливан се дължи на наличието на Хизбула и прикани ливанските елити да поемат контрола над страната си и да оказват помощ за разрешаването на политическата невъзможност. Борел също по този начин изиска поддръжка за ливанската войска, с цел да може тя да се трансформира в самостоятелна мощ, способна да пази границите си, както и за по-силен мандат за силите на Организация на обединените нации, ситуирани в южната част на страната, с цел да се избегне превръщането ѝ в последваща Газа.

Първият посланик на Европейски Съюз прикани за привикване на филантропична конференция за Ливан, която да подкрепи възобновяване на страната, и акцентира, че е значимо да се дефинира явен период за даване на средствата, отпуснати от Европейски Съюз. Той посочи, че към 20 % от ливанското население е било насила да напусне домовете си, като 50 000 души са отпътували за Сирия дружно с някогашни сирийски бежанци.

По време на дебата евродепутатите бяха разграничени в оценките си за обстановката в Близкия изток. Част от тях остро осъдиха дейностите на Израел в района, други упорства експанзията на Иран против Израел да бъде наказана и приканиха за цялостното използване на Резолюция 1701 на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации, която изисква отдръпването на Хизбула от Ливан. Те също желаеха по-силен напън за реализиране на мир, настоявайки за използването на решението за двете страни за Израел и Палестина. Според някои от евродепутатите Израел заслужава същия тип поддръжка от Европейски Съюз като Украйна.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР