ХIV-ят Международен музикален фестивал Моцартови празници в Правец (12-15 юли)

...
ХIV-ят Международен музикален фестивал Моцартови празници в Правец (12-15 юли)
Коментари Харесай

“Моцартовите празници” в Правец сътвориха уникално преживяване

ХIV-ят Международен музикален фестивал „ Моцартови празници ” в Правец (12-15 юли) се трансформира в празник за стотици фенове на музиката. Създаден през 2003 година и за седма година домакинстван от RIU Pravets Golf & SPA Resort, тази година фестивалът сътвори неповторимо прекарване, в което акцентът беше симбиозата сред опера, танц и кукли.
 09  05  27
Четирите фестивални дни и вечери бяха изпълнени със събития за всички възрасти, с присъединяване на одобрени имена от международните музикални подиуми, измежду които Калуди Калудов, Драгана Радакович (Сърбия) и Дарио ди Виетри (Италия). И тази година публиката на фестивала бе превзета от „ запазената марка ” на форума – синкретичните спектакли с музика, спектакъл, балет, мултимедия и кукли, които от година на година от ден на ден изумяват със своята автентичност.

Това бяха и последните „ Моцартови празници ”, готови от международната оперна прима Христина Ангелакова, която ни напусна през май, само че вечно ще остане част от наследството на фестивала. Вечерният съботен театър осъществя последната ѝ креативна концепция – танцьори, артисти и артисти пресъздадоха по три разнообразни метода с думи, ария и танц облика на Фауст в спектакъла „ Валпургиева нощ “ по музиката на Гуно и стиховете на Гьоте, под режисурата на Боян Крачолов и с хореография на Филип Миланов.

Специален посетител на тазгодишните „ Моцартови празници “ беше Марионетният оперен спектакъл от немския град Линдау. В своя пръв гастрол в България трупата показа впечатляващи постановки на операта „ Вълшебната флейта “ от Моцарт и балета „ Лебедово езеро “ от Чайковски, които превзеха публиката с невероятното майсторство на актьорите-кукловоди.

«Гвоздеят на програмата» тази година бе постановката на «Турандот» на Старозагорската опера под режисурата на Огнян Драганов и Дарин Петков, претворила друга концепция на Христина Ангелакова – опера с кукли и артисти. Просторната площадка пред хотела и цялата фасада на постройката на «Риу Правец» бяха превърнати в натурален фон на спектакъла, който покори публиката с блестящото осъществяване на солистите Драгана Радакович, Дарио ди Виетри, Цветелина Василева и Юлиан Константинов. Зрителите се любуваха на неповторим оперен опит, дело на интернационален екип (сценография и костюми Каталин Йонеску-Арборе, Васил Рокоманов и Силва Бъчварова; пластика Хзе Фу-Чен; художествено осветяване Васко Лисичов), в който взеха присъединяване и Прабългарската школа за оцеляване „ Багатур “ и Детско-юношеската студия за опера и балет „ Маргаритки “.

„ Моцартови празници “ приключиха в неделя с осъществената фантазия на оперния исполин Калуди Калудов да помести действието на операта „ Палячи “ в същинска среда – под шапитото на цирка. Постановката на Огнян Драганов реализира брилянтно замисъла на огромния тенор, извеждайки оркестъра на сцената в обкръжението на акробати и актьори.

Уникалното прекарване от „ Моцартовите празници ” остави феновете на фестивала в очакване на нови изненади и креативен опити на брега на езерото в идващото им, 15-то подред издание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР