Хитрост, замислена да неутрализира камерите за скорост на пътните полицаи,

...
Хитрост, замислена да неутрализира камерите за скорост на пътните полицаи,
Коментари Харесай

Елементарен шофьорски трик блокира камерите за скорост

Хитрост, замислена да обезврежда камерите за скорост на пътните служители на реда, е същински шлагер в Италия в последно време и постепенно стартира да се появява и в други страни в Европа. За задачата водачите употребяват специфични стикери с числа, които залепят върху истинския номер.       

Въпросните стикери са със същия шрифт и размери като на италианските регистрационни номера (съвпадащи с тези в няколко други страни в ЕС). Те са транспарантни, тъй че, щом бъдат залепени, номерът наподобява изцяло неизменен и не провокира съмнения. Но щом камера за скорост със мълния снима автомобила, високоотразителната повърхнина на стикера отразява светлината и прикрива цифрата. На фотографията регистрационният номер не може да се разчете, и надлежно не може да се наложи санкция. 

На всичкото от горната страна този трик употребява междина в законодателствата на множеството европейски страни, в които нормално се споделя, че номерът би трябвало да е забележим и разбираем. По този метод стикерите на процедура не са в нарушаване на закона. В България член 179 на Закона за придвижване по пътищата споделя, че " в случаите, в които е неразбираем или закрит по какъвто и да е метод регистрационният номер на пътното транспортно средство, на лидера се постанова санкция в размер 500 лв. ". Тук " закрит по какъвто и да е метод " е задоволително сходни стикери да попаднат под ударите на закона, разясниха адвокати пред Automedia.bg.

Класическите камери за скорост употребяват мълния автоматизирано, даже и при ясно и слънчево време, с цел да получат допустимо най-ясно изображение. Само най-модерните устройства имат инфрачервена функционалност, която отстрани резултата от стикера.

В Италия и Испания, където също има засечени случаи на потребление на сходни стикери, санкциите за закриване на част от номера са сред 200 и 300 евро. Глобата за потребление на подправен или непознат номер е 6000 евро.

Номерът в действителност не е нов: известия за сходни " артикули " имаше още преди десетилетие на най-различни пазари - от Индия до Украйна и Чехия. Но в този момент трикът е станал в действителност всеобщ в Южна Европа.

В Испания преди време нашумя друга скица, при която върху номера се залепя магнитен стикер, имитиращ листо. Той е задоволителен да скрие най-малко една цифра и да предотврати санкцията. Схемата обаче бързо се разчу и полицията се погрижи да излезе от мода.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР