Хитлер прекарва голяма част от Втората световна война - всъщност

...
Хитлер прекарва голяма част от Втората световна война - всъщност
Коментари Харесай

Тайният бункер на Хитлер, в който се е състояла сватбата му и неговата смърт

Хитлер прекарва огромна част от Втората международна война - в действителност повече от 800 дни - във Wolfsschanze, или „ Вълчата бърлога “, щаба си на Източния фронт, където се крие през по-голямата част от времето в мощно укрепен бункер. Намиращ се надълбоко в Мазурските гори в тогавашна Източна Прусия, злокобният комплекс е издигнат под булото на тайната и е приключен през 1941 година, а убийственият диктатор идва скоро по-късно.

— Slim NIK (@NikkuAbhishek)
В гората са закътани 200 здания, измежду които казарми, офиси, кино, електроцентрали, железопътна гара, две летища и бункери, несъмнено, за Хитлер и близкото му обграждане. В рамките на " Вълчата бърлога " нацисткото управление провежда Холокоста, както и брутални военни акции като борбата при Сталинград, подпомагано и подстрекавано от над 2000 души боен личен състав и спомагателен личен състав.

С напредването на войната и обръщането на наклонността против Германия Хитлер става все по-параноичен. Сигурността в комплекса е извънредно строга и нацисткият водач даже разполага с екип от 15 млади дами, които дегустират храната му за отрова. Но страховете му единствено се усилват и са изхарчени големи суми пари за модернизиране на бункера, който в последна сметка се трансформира в огромна, сходна на цитадела конструкция с многочислени стаи, зали и коридори.

Adolph Hitler's secret bunker, 1945.
— Everyday Wow (@EverydayWow)
Подозренията на Хитлер се удостоверяват на 20 юли 1944 година, когато група високопоставени офицери от Вермахта, водени от полковник Клаус декор Щауфенберг, се пробват да го убият, като слагат бомба в куфарче покрай бюрото му в конферентната зала на " Вълчата бърлога ". Куфарчето е преместено тъкмо преди детонацията на устройството, което избавя живота на Хитлер. Първоначалният проект е бил устройството да бъде сложено в бункера, което съвсем несъмнено е щяло да го убие.

С приближаването на Червената войска Хитлер се сбогува с " Вълчата бърлога " през ноември 1944 година и за разрушаването на комплекса са употребявани тонове експлозиви. Въпреки това множеството от структурите са разрушени единствено отчасти заради тяхната издръжливост. Сега, когато притеглят стотици хиляди гости годишно, развиването им като туристическа атракция е доста противоречиво.

В Берлин Хитлер се отдръпва в бункера си покрай Райхсканцлерството на 16 януари 1945 година, когато съюзническите сили настъпват към столицата, а немската войска е в последните си сили. Завършен през 1944 година, Фюрербункерът е издигнат на 28 фута подземен и е обхванат с бетон с дебелина 13 фута, с цел да издържи на най-унищожителните стандартни бомби.

Скритият комплекс се простира на 3000 кв. м и се състои от 30 дребни стаи, в това число конферентна зала, стая за карти, офиси и спални за Хитлер и близкото му обграждане, в това число партньорката му Ева Браун. Бункерът бил обзаведен с изящни мебели и маслени картини, само че луксът не съдействал за възстановяване на ситуацията, която ставала все по-обезпокоителна и клаустрофобична.

Vegetable garden, greenhouse found at Hitler's secret bunker
— New York Post (@nypost)
Този модел на кабинета на Хитлер - мястото на взаимното им самоубийство - е изложен в музея " Берлинска история ". Именно в тази стая Ева Браун и Хитлер одобряват капсули с цианид, а нацисткият водач се прострелва и на 30 април 1945 година Двамата се женят в стаята с картите на бункера предходния ден на мрачна гала, последвана от още по-мрачен банкет, като и двамата са наясно, че руските войски се доближават от ден на ден.

Малко откакто са оповестени за мъртви, Червената войска стартира да обстрелва региона към Райхсканцлерството. Тази фотография демонстрира редови войник първи клас Ричард Блуст от Мичиган, който преглежда бункера след гибелта им. Пожар е унищожил огромна част от наличието на помещението, само че към момента може да се разграничи богато декориран позлатен диван.

След войната Съветският съюз унищожава постройките на Райхсканцеларията, само че бункерът остава повече или по-малко недокоснат. През 90-те години на ХХ в. една част от оборудването е разрушена, а останалата част е запечатана, с цел да не се сътвори светилище на нацизма. Днес останките от фюрербункера на Хитлер се крият под неописана жилищна площадка.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР