Хитър начин за отказ за саниране с европейски пари са

...
Хитър начин за отказ за саниране с европейски пари са
Коментари Харесай

Цакат ни за санирането с изгубена декларация

Хитър метод за отвод за саниране с европейски пари са измислили в Община Пловдив. Молбите на няколко сдружения, подали документите още през 2016 година, са отхвърлени неотдавна с претекст, че има изчезнали заявления. Хората, чакали цели две години за поправки по оперативна стратегия " Региони в напредък ", са безапелационни, че точно са оформили книжата. Те подозират, че администрацията съзнателно посича претендентите, тъй като парите няма да стигнат за всички, а не е избрала методика, по която да класира изрядните сдружения. За Пловдив е отпуснато финансиране за енергийна успеваемост на жилищни здания в размер на 18 млн. лв.. Според зам.-кмета инж. Димитър Кацарски подадените заявки са за 150 кооперации и блокове.

Отказ под предлог, че документите са непълни, на 11 декември са получили притежателите на 18 жилището в блока на ул. " Севастопол " 18-20.

" Изпълнихме всички условия

и още през 2016 година внесохме преписката в регион " Централен ". През септември от огромната община са ни я върнали с условие да поправяме пропуски. Отстранихме ги и още веднъж внесохме в период документите в Община Пловдив. Какво беше учудването ни, когато получихме писмо с отвод за включване в програмата за саниране, подписано от зам.-кмета Димитър Кацарски. Като претекст се акцентира изчезнала декларация на един от притежателите на апартамент. Сигурна съм, че тази декларация беше приложена към преписката, предоставена в общината ", описа ръководителят на управителния съвет на сдружението Валерия Демерджийска.

Документите са били преглеждани един по един от целия директорски съвет и неточност няма по какъв начин да бъде направена. Освен това те са гледани под лупа и от чиновниците на регион " Централен ", преди да бъдат изпратени в Община Пловдив. Шефката на сдружението добавя, че на 29 септември 2018 година са получили мнение от комисия на Община Пловдив с рекомендации за корекции. Там не става и дума за изчезнала декларация. " В огромната община документите са обсъждани минимум от две комисии. Никоя от тях не е установила изчезнала декларация и неучтивост ", недоумява Валерия Демерджийска.

Разочарованите притежатели на жилища в блока разясняват, че документите биха могли да бъдат набавени в точния момент, в случай че администрацията имаше положителното предпочитание да включат жилищата в програмата.

Същият случай с внезапно изчезнала декларация стана повода за отвод и за саниране на блока на ул. " Младежка " 16-18 с 20 жилището. Документите също са подадени прецизно през 2016 година, когато кметството на регион " Централен " организира акция и популяризира по блоковете и кооперации предложения да се включат в европейската стратегия. При инспекция на документите се е наложило да бъде поправена една декларация. " Съседката я попълни, след което персонално съм я подала в кметството. Фрапиращо е, че тази декларация липсва ", възмущава се Стойка Порязова от управителния съвет.

Блокът на ул. " Младежка " 16-18 е строен през 1962 година В неприятно положение е, по средата на фасадата има пукнатини и би трябвало да бъде ремонтиран. Администрацията имаше съвсем две години, с цел да прегледа документите, само че не стига че изпълнихме всички условия по стратегия и чакахме толкоз дълго време, та от горната страна на всичко получихме отвод с неоснователен за нас претекст, недоволства Стойка Порязова.

Представители на сдруженията упорстват прокуратурата и други виновни институции да създадат инспекция, която да откри по кое време и по какъв начин са изчезнали значими документи от към този момент комплектувани заявки. И в случай че става дума са чиновническа немарливост, да се потърси отговорност от съответните длъжностни лица.

Провал и по националната стратегия за енергийна успеваемост

Пловдив е на опашката със санирането на жилища по Националната стратегия за енергийна успеваемост. Това сочат последните данни за напредъка на програмата към 30.11.2018 година, видни на уеб страницата на Министерство на районното развиване и благоустройството. В града има единствено 27 здания, въведени в употреба от началото на годината. Броят на подписаните контракти за целево финансиране е 73, а постройките със стартирали действия - 28. Така се резервира наклонността по този индикатор да се нареждаме след градове като Благоевград, Бургас и Хасково. Преди нас са също дребни градове като Перник - 40 здания, Смолян - 29, и даже Асеновград - 28 здания.

Към 30 ноември 2018 година най-вече са приключените здания в община Бургас - 197. Там подписаните контракти са общо 205, като по последните 8 здания текат строителни работи. В община Благоевград са актуализирани всички 143 многофамилни жилищни здания, за които са подписани контракти за целево финансиране. Реновираните блокове в Хасково са 77. В общината са подписани общо 110 контракта за повишение на енергийната успеваемост на многофамилни жилищни здания.

Още 8 са в стадий на строителство, други 16 - на стадий проучване. В Пазарджик са приключени всички 41 здания със подписани контракти за възобновяване. До момента 1544 многофамилни жилищни здания в страната са актуализирани по Националната стратегия за енергийна успеваемост. По други 220 от общо 2022 здания със подписани контракти за целево финансиране с Българската банка за развиване се извършват строително-монтажни работи. Още 224 са на стадий проучване.

Администрацията изхвърли десетки сдружения с смяна в критериите

Преди две седмици " Марица " разказа подобен проблем на други десетки фамилии в Пловдив, които останаха отвън борда на санирането с пари по оперативна стратегия „ Региони в напредък ”. Собствениците на жилищата на ул. „ Презвитер Козма ”, отново в регион „ Централен ”, също са подали документите през 2016 година Изпълнили са всички условия за кандидатстване, посочени в програмата, само че са получили отвод за поправки от Община Пловдив с претекст, че не дават отговор на изискванията.

Според засегнатите при съставянето на документите те са спазвали прецизно оповестените в началото критерии. Те обаче били изменени от администрацията в хода на работата, без претендентите да са известени за това.

Те научили детайлности за програмата по време на среща с районния кмет Георги Стаменов. Обяснили им, че изискването е постройките да имат над шест жилищни етажа. В напътствията прочели, че е желателно по-малките блоковете да бъдат групирани, по тази причина се обединили 3 блока и набавили всички нужни документи. Занесли ги в кметството на " Централен " през май 2016 година. Там прегледали преписките и ги изпратили в огромната Община. През 2017 година представители на над 100 сдружения били поканени в Дома на културата " Борис Христов ", където им обяснили, че работата върви добре и скоро ще ги поканят за подписване на контракти.

По-късно обаче с изненада разбрали, че критериите са изменени, а по програмата с приоритет ще се санират здания на Главната, в " Капана " и в Стария град, които първоначално даже не са кандидатствали.

Според новите критерии постройките би трябвало да отговорят на пет условия - да има осъществено техническо проучване за енергийна успеваемост, принос за възобновяване и развиване на зона за влияние, принос към възобновяване и развиване на груповите културни полезности, статут на културна полезност, поради се взима и броят обекти в постройката, които се дефинират по специфична формула. Така сдруженията на притежателите, подготвили документите си още през 2016-а, останали отвън класирането.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР