Хищници са нападнали някои от гнездата на пеликаните в резервата

...
Хищници са нападнали някои от гнездата на пеликаните в резервата
Коментари Харесай

Хищник напада гнездата на пеликаните в Сребърна

Хищници са нападнали някои от гнездата на пеликаните в резервата " Сребърна ". Заради уплахата част от двойките са ги напуснали. Според експертите обаче няма заплаха пеликаните да останат без потомство. Първите пеликанчета за тази година се излюпиха върху платформите в езерото. Оцеляването на птиците обаче е под въпрос, тъй като на територията на резервата е видян див звяр от рода на енотовидното куче.

" По-голяма част от птиците загнездиха върху тръстиковите площи. Част от тях бяха подплашени от 3 екземпляра енотовидно куче. Все още не можем да кажем по кое време да чакаме потомство от тях, защото при тях гнезденето стартира по-късно ", съобщи Момчил Петров от РИОСВ-Русе пред Българска национална телевизия.

Според специалисти енотовидното куче не е присъщ тип за нашите географски ширини. " Хищник, който е от фамилията на кучетата, само че по външен тип наподобява доста на енот или по този начин наречената миеща мечка, публикувана в Северна Америка. Те живеят в Източна Азия, в Япония, и са били пренесени в европейската част на Русия за лов на скъпи кожи ", изясни Петров.

С помощта на клопки един от хищниците към този момент е уловен и даден за развъждане в зоопарка в Ловеч.

" Другите два към момента са на независимост, само че не се намират понастоящем в гнездовата колония ", сподели още Петров.

От Природо-научния музей в резервата се надяват хищниците да не повлияят на интереса на туристите.

" Надаваме се с появяването на първите пеликанчета да има повече интерес на туристите да посещават музея, резервата. Надяваме се пеликаните още веднъж да се завърнат на платформите, с цел да имам какво да следим и нашите туристи какво да следят ", сподели екскурзоводът Ива Георгиева.

От екоинспекцията плануват създаване на висока ограда в региона на колонията, която да защищава пеликаните от бъдещи набези.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР