Хирурзи са лансирали нова техника за използване на 3D отпечатани

...
Хирурзи са лансирали нова техника за използване на 3D отпечатани
Коментари Харесай

Хирурзи разработват триизмерно отпечатани модели на черен дроб за планиране на сложни операции

Хирурзи са стартирали нова техника за потребление на 3D отпечатани модели на черния дроб на пациенти, които да им оказват помощ в осъществяването на комплицирана интервенция при рак, заяви Българска телеграфна агенция. 

Медиците от Университетската болница в Саутхемптън са получили поддръжка от благотворителната организация " Планетс кeнсър чарити " (Planets Cancer Charity) за изработването на моделите. Те са пригодени за всеки пациент за да се възнамерява интервенцията и да се подсигуряват най-хубавите резултати от " необратимите стъпки " по време на осъществяването ѝ. 

За основаването на подробни физически модели се употребяват данни от компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс на пациенти с хилусен холангиокарцином - тип рак на жлъчните пътища.

След това те се проучват от хирурзите, с цел да открият дали туморът може да бъде отхвърлен безвредно - решение, което преди този момент не е могло да бъде взето, до момента в който не стартира интервенцията.

" 3D принтираните модели все по-често се употребяват в помощ на вземането на решения преди и по време на интервенцията и за по-добро схващане на анатомичните връзки на туморите в органните структури ", споделя Арджун Тахар, съветник по хепатобилиарна хирургия и рак на панкреаса.

" При хилусен холангиокарцином - този изключително сложен рак на черния дроб/жлъчните пътища,  понякога до последния миг не можем да преценим дали туморът може да бъде безвредно отхвърлен или не ", добавя още експертът. По думите му се случва от време на време хирурзите да подхващат необратима стъпка, след което да открият, че туморът не може да бъде отхвърлен изцяло. Това води до неприятни резултати за пациентите в кратковременен и дълготраен проект.

" Триизмерното принтиране предлага преимуществото да бъдат оценени туморът и околните до него връзки като кръвоносни съдове и жлъчни пътища в смален модел преди осъществяването на самата интервенция ", споделя още Тахар.

Специалистът прибавя, че задачата на този пилотен план е дали методът разрешава да се направи оценка на опцията за интервенция, без да се отваря пациентът, както и дали оценката благодарение на модел е по-добра, в сравнение с просто да се гледат изображенията от компютърната томография и ядрено-магнитния  резонанс на пациента.

" Допълнително преимущество е, че 3D моделът ще помогне и за образованието на стажант-хирурзи за нюансите на анатомията на черния дроб във връзка с тези комплицирани тумори. Това е неповторима опция за потребление на нова технология в помощ на пациенти с сходно заболяване и предвиждаме тя да бъде възприета и при пациенти с други чернодробни тумори ", споделя още Арджун Тахар.

Благотворителната организация " Планетс кeнсър чарити " подкрепя пациенти с рак на панкреаса, черния дроб, дебелото черво, корема (хранопровод и стомах) и невроендокринни тумори, отбелязва ДПА. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР