Хирургичен робот DaVinci Xi купува Университетската болница Св. Марина“ във

...
Хирургичен робот DaVinci Xi купува Университетската болница Св. Марина“ във
Коментари Харесай

Варненска болница купува хирургичен робот „Да Винчи“

Хирургичен робот DaVinci Xi купува Университетската болница „ Св. Марина “ във Варна. Стойността на покупката, кръстена на Леонардо да Винчи, е 10,3 млн.лева. Единствен претендент да завоюва поръчката е била компанията „ Софмедика България “, чийто едноличен притежател е „ Клонус Инвест ЛТД “ – Кипър.
Освен самия робот, с който се правят интервенции главно в региона на урологията, хирургията и гинекологията, би трябвало да бъде доставено и съответното съоръжение към него, принадлежности и консумативи.  

По време на състезанието сдружението е показало оторизационни писма от производителя на апаратурата „ Интиутив Сърджикал Инкорпорейтид “ – Калифорния, и „ Конмед Корпорейшън “ - световна компания за медицински технологии, профилирана в създаването и продажбата на артикули за хирургичен и пациентски мониторинг.
Хирургичният робот „ Да Винчи “ е създаден през 80-те години за задачите на американската войска - да обезпечи метод за осъществяване на хирургични интервенции при военнополеви условия посредством дистанционно управление. Много скоро по-късно намира приложение в медицината за цивилни лица.
Първоначално е употребен за интервенции на сърцето, по-късно за урологични интервенции. Използва се също при интервенции на злокачествени формирания.
У нас с „ Да Винчи “ се вършат интервенции от 12 години, като първият робот е бил платен от УМБАЛ - Плевен. Около половината от всички интервенции с подобен робот в България са за премахване на рак на маточната шийка.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР