Хипотезата, че 43% от българите вече са се срещнали с

...
Хипотезата, че 43% от българите вече са се срещнали с
Коментари Харесай

Математикът Петър Велков: Заблуда е, че всеки втори българин...

Хипотезата, че 43% от българите към този момент са се срещнали с ковид, огласена от изследването на " Цибалаб ", е получена от ужасяващо погрешно методологическо проучване. Това съобщи пред „ Марица “ математикът Петър Велков, който се занимава с математически разбори на тематика имунизации и развиване на коронавирус пандемията.

Според него, като се изключи че разчитат на непредставителна извадка, данните крият действителна заплаха за неуспех при ръководството на рецесията. Вредата е в две направления. На първо място, тази подвеждаща информация основава неверно чувство за успокоение измежду обществото. На второ място, пази управническата политика на анулиране на ограниченията за битката с коронавирус, твърди Велков.

В случая с изследването на " Цибалаб " казусът се крие в дребния брой проби, които са били изследвани. За някои общини са направени изводи въз основата на 60 теста. Освен това то се касае до доста характерна група от хора, които са избрали да отидат да се изследват в една лаборатория евентуално поради съществуването на някакви недоволства.

Според него затишието в разпространяването на коронавирус, което следим сега, се дължи на няколко фактора. Един от тях е топлото време, което единствено по себе си не стопира вируса, само че е причина да прекарваме повече часове навън, където не се заразяваме толкоз елементарно. Преболедувалите и имунизираните с най-малко една доза, които все още са към 13.8%, също имат роля за потискането на разпространяването.

Последният мотив за спада на новите случаи е фактът, че към момента индийският вариант не е у нас. Велков разяснява, че той е до 60% по-заразен от английския.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР