Хипохондрията е свързана с 84% по-висок риск от преждевременна смърт

...
Хипохондрията е свързана с 84% по-висок риск от преждевременна смърт
Коментари Харесай

Хипохондрията е свързана с повишен риск от преждевременна смърт

Хипохондрията е обвързвана с 84% по-висок риск от преждевременна гибел и четири пъти по-висок риск от самоубийство, съгласно ново шведско изследване. Резултатите от изследването, означават откривателите, допускат нужда от повече клиничен скрининг и лекуване на меланхолия, известна още като обезпокоително разстройство при заболяване.

Предишни проучвания откриха, че хората, диагностицирани с психологични разстройства, са по-склонни да умрат в по-млада възраст, в сравнение с хората без тези разстройства.

Преди към година откривателите започнаха да събират данни от разнообразни регистри

на популацията в Швеция от 1997 година до 2020 година Те идентифицираха 4129 души, които са били диагностицирани с меланхолия, и ги съпоставиха с група от 10 души, които не са имали това положение. Но са били от същото пол, родени през една и съща година и обитавали в същата префектура.

Проучването, което е оповестено в списанието JAMA Psychiatry, открива, че хората, диагностицирани с меланхолия, са с 84% по-склонни да умрат от десетки болести спрямо хората без това разстройство: сърце, кръв, бели дробове и самоубийство. Рискът от гибел от самоубийство измежду хората с разстройството е четири пъти по-висок, в сравнение с измежду хората без това заболяване. В допълнение, общата смъртност е по-висока при тези с меланхолия – 8,5 против 5,5 на 1000 човеко-години.

Изследователите също откриха, че хипохондрията може да повлияе на качеството на живот

хората без меланхолия са по-склонни да бъдат образовани, женени и да печелят повече пари, в сравнение с хората с разстройството.

По-голямата част от хората с меланхолия са били диагностицирани с най-малко едно в допълнение психиатрично разстройство (основно тревога и депресия), в сравнение с групата без меланхолия (86% против 20%).

„ Взети дружно, тези констатации показват абсурд, съгласно който хората с меланхолия имат нараснал риск от гибел макар страховете си от заболяване и гибел. В това изследване множеството смъртни случаи могат да бъдат класифицирани като евентуално предотвратими. Отхвърлянето на физическите признаци на тези човеци като мислени може да има пагубни последствия “, пишат създателите.

Хипохондрията се смята за незадоволително диагностицирана в Швеция, като за две десетилетия са регистрирани единствено към 4000 случая. Изследователите от изследването означават също, че не са получили данни от първичната здравна помощ, мястото, където се диагностицират множеството случаи на меланхолия.

 

Източник: Medscape, Washington Post / Превод:

Още вести четете в категория Свят.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР