Хипермаркетите в България трябва да предлагат повече български стоки, обяви

...
Хипермаркетите в България трябва да предлагат повече български стоки, обяви
Коментари Харесай

Нинова отново иска повече български стоки в хипермаркетите

Хипермаркетите в България би трябвало да оферират повече български артикули, разгласи в понеделник икономическият министър Корнелия Нинова след среща с Асоциацията на млекопреработвателите. Самите производители поискали законодателни промени, които да наложат повече български артикули в хипермаркетите, се показва от ведомството. " Министър Нинова пое ангажимент да спомага по всички способи и допустимо най-скоро за намиране на решение по тези претенции ", прибавят оттова.

Нинова възражда остаряла своя концепция за квота български артикули

Българска социалистическа партия от дълго време е последовател на концепцията да има съответна квота за български артикули в хипермаркетите. През 2018 година водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова дружно със свои съпартийци внесе в Народното събрание план за смяна на Закона за храните, съгласно който комерсиалните вериги би трябвало да продават избран % български артикули. В елементи, се предвиждаше такива да са над 70% от виното и млечните артикули, над 50% за плодове и зеленчуци и сред 50 и 25% за месо. Имаше и текстове, които скъсяваха периодите за разплащане с българските производители до 10 дни и други

Освен по-голямо място в комерсиалните вериги, производители са поискали и по-голямо съдействие от страната под формата на изложби панаири и други конгреси.

Преработвателите на мляко желаеха още спомагателни тласъци и помощи за български артикули, ускорение въвеждането на родни артикули, които да защитят географско обозначение от България на общия пазар на Европейски Съюз, а също и подкрепяне на износа и надзор върху количеството за компаниите от сивия бранш.

ГЕРБ съвсем не стигнаха до съда на Европейски Съюз

През април 2020 година кабинетът " Борисов 3 " с разпореждане вкара квота за български артикули в хипермаркетите. Брюксел незабавно разгласи, че самодейността на някогашния министър на земеделието Десислава Танева нарушава главния принцип на Европейски Съюз за свободно придвижване на артикули, услуги и капитали и страната ни бе на косъм от дело в Съда на Европейски Съюз.

" Българското законодателство задължава търговците на дребно да излагат по изтъкнат метод и да обезпечават специфични места за продажба за локалните хранителни артикули, като мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци, както и да закупуват 90 % от млякото и млечните артикули от локалните производители. Тези отговорности лимитират свободното придвижване на артикули, залегнало в член 34 от Договора за действието на Европейски Съюз (ДФЕС) ",.

Тихомълком при започване на Нова година Десислава Танева не възобнови използването на постановлението и условието отпадна. Самите хипермаркети дефинираха постановлението като нелегално.

" Постановлението на държавното управление изтече с приключването на годината. По-важният въпрос е, че бе незаконно. И Европейската комисия задейства процедура против него. Тези позитивни резултати, които Министерството на земеделието регистрира (за повишение на броя на българските артикули във веригите - б.а.) са с помощта на доброволните ограничения на комерсиалните вериги и положителното им съдействие с производители и фермери, а не на съглашението ", разясниха тогава от Сдружението за съвременна търговия(СМТ), което сплотява всички хипермаркети.

В понеделник от СМТ показаха, че няма да разясняват тематиката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР