Химикът Димчо Димов, който дълги години е работил в научноизследователския

...
Химикът Димчо Димов, който дълги години е работил в научноизследователския
Коментари Харесай

Химик от Разград предлага надеждно лекарство срещу К-19

Химикът Димчо Димов, който дълги години е работил в научноизследователския институт към разградския цех за антибиотици, е на път да сътвори и предложи благонадежден препарат за избавление от COVOD-19.

Препаратът е въз основата на разработвано от него преди десетилетия лекарство срещу грип „ Цитогвардон “, написа ekip7.bg.

Дали обаче изобретението ще се наложи? Бюрократичната процедура за тестването и узаконяването е комплицирана, дълга и тромава. В миг, когато светът чака скъпи ваксини против рисковия вирус, огромните фармацевтични компании нямат интерес на пазара да се появи лекарство, което може да се ползва при първи признаци на заболяването, пък и е на ниска цена.

Все отново Димов се надява българските институции да проявят интерес…

Преди съвсем четири десетилетия, през далечната 1981 година, химикът Димчо Димов стартира да създава схемата на лекарствен препарат срещу грип. Днес „ Цитогвардон “ дава поръчка за възможното избавление от подлия ковид.

Спокойно може да се каже, че лекарственият артикул е основан на разградска почва. Голяма част от насъбрания си стаж инж. Димов, който е родом от Исперих, придобива в Разград. След като приключва Техникума по индустриална химия във Варна, продължава образованието си в тогавашния Химико-технологичен институт в Бургас, където за две години изкачва научните стъпала като помощник по физико-химия.

Професионалната му реализация го води назад в родния Исперих, само че пътят му го води в Разград, където прекарва най-голяма част от живота си – цели 34 години. В регионалния център работи като химик в завода за антибиотици и инженер-химик в Научно-изследователския институт по антибиотици.

Идеята за основаването на лекарството идва от първичните опити към различен препарат. Това се оказва главната причина ученият да се реалокира от Исперих в Разград, а претекстовете да продължи с създаването си са свързани със здравното изтощение пред разнообразни заболявания, на което е ставал очевидец.

„ Цитогвардон “ е основан въз основата на модифициран витамин Е. Думата на препарата произлиза от латински език, а смисъла й допуска предназначението му – да пази клетката от проникването на вируса. Той се приема при първични грипни признаци, като не разрешава на инфекцията да се развие.

70-годишният Димов тества лекарството в лекуването на себе си, в резултата му се убеждават и негови другари, както те самите свидетелстват. За последните 18 години, споделя ни той, не е боледувал нито един път от грип. Еднократно малко неразположение е единственият му признак за толкоз дълго време.

Сега основателят му насочва оръжието си и против новия рисков ковид, като към този момент е прилагано на четирима души с позитивни PCR проби. В резултат времето, за което признаците изчезват, се редуцира до 3-5 дни според от близостта на първите признаци с началото на лечението.

Лекарството, чието само противопоказание е опцията да въздейства върху кръвосъсирването, наложително се комбинира с антистенокардин и различен артикул на инж. Димов – дестилат от съставна част на жълт кантарион.

През септември самият академик развива признаци на коронавирус – кашлица, загуба на подушване и усет, нараснала температура и даже внезапна загуба на сила, нетипично за него. След приема на препарата под формата на капсули, недоволствата му последователно затихват в границите на към четири дни. Терапията ползва и брат му, който по специалност също е химик.

Своята история за лекуването с въпросния препарат в обществените мрежи преди броени дни показа и дългогодишният другар на инж. Димов Сергей Спиридонов. В средата на месеца се сблъсква с познатите признаци – лека хрема и липса на подушване. PCR пробата му и този на брачната половинка му, която е магистър-фармацевт, дават позитивен резултат.

Мъжът неотложно приема лекарството – домашно произвеждане, а жена му последва образеца му, откакто положението й се утежнява. „ И по този начин изкарахме карантината на крайници и без затруднения “, споделя Сергей, всичко минава на десетия ден, а последващите проби даже свидетелстват за построени антитела.

Дали в действителност изобретението на инж. Димов може да се окаже по този начин мечтаното решение в борбата ни с подлия вирус – към този момент няма по какъв начин да сме сигурни. Причината е, че не е легализирано и „ повече от половин година машината за легализиране се оказа блокирана “, както показва ученият. „ Има си общоприета процедура, която от 17-18 години ми се отхвърля от локалната научна номенклатура “, добавя той.

След като изпраща първата си проба в Българска академия на науките, получава като отговор само мнението, че грипният вирус пробива с известно забавяне, какъв брой – не прецизират.

До момента създаването на инж. Димов му коства към 8 хиляди. Видимите разноски са за съоръжение и химикали, само че „ като труд – нормално спях по 2-3 часа “, споделя ученият, а творението му лишава и минимум 15 изцяло безсънни нощи.

Сега първата стъпка е да се откри лаборатория за характерния разбор, наименуван хроматография. Опитите на учения в тази посока през годините обаче срещат единствено отводи, а пенсията му към този момент е на изчерпване. Според него аргументите за пречките пред законовото използване на препарата за лекуване са субективни.

В миг, когато светът чака изобретяването на ваксина против рисковия вирус, огромните фармацевтични компании нямат интерес на пазара да се появи лекарство, което може да се ползва при първи признаци на заболяването, счита той.

От финансова позиция, те биха печелили повече, в случай че популацията се имунизира по два-три пъти годишно, което съгласно Димов ще бъде належащо, тъй като коронавирусът е непостоянен.

Ако хипотезата на учения бъде потвърдена посредством характерното лабораторно проучване, ще последват още химични преработки, по-късно медикаментът би трябвало да се тества при грипни вируси и чак най-после при коронавирус. До приключения вид на „ Цитогвардон “ са нужни месец-два и към 10 хиляди лв..

Ако въпреки всичко лекарството се окаже дейно оръжие в битката със международната пандемия, едноседмична терапия с него би била задоволителна, с цел да се излекуваме. Стойността, на която Димов пресмята лекуването, е 50 лв.. Дали изобретеният от него препарат в миналото ще стигне до аптечната мрежа обаче не се знае.

Но инж. Димов е безапелационен, че самичък, без подпомагане, не може да продължи.

„ Дали създаването ми ще бъде оценена от хората? Не знам, не съм вещател, само че се надявам това в миналото да стане “, споделя своята религия изобретателят на редица медикаменти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР