Хималайският връх Шиша Пангма, където изчезна българският алпинист Боян Петров

...
Хималайският връх Шиша Пангма, където изчезна българският алпинист Боян Петров
Коментари Харесай

Последната българка, изкачила връх Шиша Пангма през 1999 година, обясни защо Боян Петров може да е още жив

Хималайският връх Шиша Пангма, където изчезна българският планинар Боян Петров преди дни, е минимален от осемхилядниците. Затова го назовават „ джудже”. Според алпинисти обаче той е един от най-трудните за нанагорнище.

Д-р Калина Сълова стартира работа като планински избавител преди повече от 30 години и взе участие в шест хималайски експедиции. Когато взима решението да изкачи Шиша Пангма като планинар тя не споделя на никого. Тръгва през май 1999 година дружно с ветерана планинар Дойчин Василев.
Казва, че гледали да не заспят, тъй като не било ясно дали ще се разсънят, оповестява bTV.
Да останеш на бивак значи просто да спреш и да изчакаш новия ден без нищо, разяснява Сълова. Изтощението било огромно. „ Сутринта попитах „ нагоре или надолу”, той ме погледна и от погледа му разбрах, че би трябвало нагоре”, спомня си тя.


Разказва, че на другия ден шерпите ги посрещнали доста задушевно и двамата алпинисти пили най-хубавия чай в живота си. Според нея върхът е сложен и поради внезапните промени във времето, присъщи и за останалите осемхилядници, както и поради механически особености при изкачването му.

Казва обаче, че не се тормози за Боян Петров. „ Той умее да управлява себе си, аз се убедих в тези осемхилядници, на които беше, тъй като въпреки всичко той преценяваше себе си по отношение на болестта, което носи и му се възхищавах като доктор, че умее да държи и да води болестта си, а не то да го води”, споделя Сълова.

Тя към този момент не изкачва високи върхове, само че пази всичките си мемоари от тях в доста фотоси и в малко камъчета. За изкачването на Шиша Пангма доктор Карина Сълова и Дойчин Василев получават документ, където е записано 8017 м. изкачена височина.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР