Хималайски чай масала – Масала на хинди означава смес от

...
Хималайски чай масала – Масала на хинди означава смес от
Коментари Харесай

Хималайски чай масала – как да го правим и какви са неговите ползи

Хималайски чай масала – Масала на хинди значи примес от подправки , а този благоуханен чай е съвършен за закуска или за вечеря. Масала чаят ( йоги чай , Masala Chai или Masala Tea ) е гореща напитка, приготвена с вода , подправки , черен чай на прахуляк , захар или мед и мляко . Можете сами да си извършите от този апетитен и потребен индийски чай единствено за 10 минути!

Може да си закупите подготвен чай от профилираните магазини, само че неговата цена от към 100 лв. за кг може да ви стресне. Затова си купете всички съставки насипно и си правете сами! Масала чаят се пие на всички места по света, като има разнообразни способи за приготвянето и съставките му.

Хималайски чай масала – история

Според преданията, историята на масала чай стартира преди хиляди години в античен кралски двор. Някои митове споделят, че е основан преди 9000 години, до момента в който други настояват, че е бил преди 5000 години. Смята се, че масала чаят стартира да се подготвя в началото в днешна Индия. Легендата е за един държател, който го е основал като пречистваща и оживяваща аюрведа напитка , имаща извънредно потребни свойства.

В началото на 1900 година английската индийска чаена асоциация стартира да предизвиква потреблението на индийски чай в Индия. Тъй като черният чай бил най-скъпата съставна част, продавачите употребявали мляко, захар и подправки, с цел да поддържат напитките си ароматни, като в същото време понижават разноските. Популярността на масала чай се популяризирала много.

Знаете ли, че: в някои региони хората пият приблизително четири дребни чаши чай масала дневно!

Хималайски чай масала – изгоди

Широко публикувано е мнението, че една чаша масала чай може да предотврати разнообразни типове болести и да ви поддържа здрави. Нека в този момент да забележим какви са изгодите за здравето от масала чай?

  1. Намалява възпалението – за приготвянето на тази напитка се употребяват доста съставки, като най-известната е джинджифилът . В резултат на това масала чай има мощни противовъзпалителни свойства. Друга съставна част, употребена в масала чай, е подправката карамфил . Широко се употребява като болкоуспокояващо, защото понижава възпалението.
  2. Повишава имунитета – масала чай е потребен за имунната система, защото съдържа канела и карамфил . Когато се употребяват дружно, двете съединения усъвършенстват взаимното си лечебно деяние. Тяхната синергична роля основава линия на отбрана, която не разрешава на инфекциите да отслабят имунната система.
  3. Подпомага храносмилането – съставките, употребявани в масала чаят, оказват помощ много в храносмилателния развой. Има ободрителен и успокоителен резултат върху тялото. Ако се борите с храносмилането, не забравяйте да пиете масала чай с кардамон, защото той усилва производството на слюнка.
  4. Съдържа антиоксиданти – черният чай е главната съставна част на масала чаят и има мощни антиоксидантни свойства. Използването на карамфил и кардамон в напитката естествено ще се бори с високите равнища на холестерола . Това от своя страна понижава образуването на плаки, които предизвикват блокажи, водещи до сърдечно-съдови болести. Съставките в масала чая поддържат кръвното налягане и сърдечната периодичност под надзор.
  5. Предотвратява рак – от ден на ден проучвания демонстрират, че мощните антиоксидантни свойства на масала чай могат да предотвратят рак.
  6. Увеличава вашите енергийни равнища – главната съставна част на всички типове чай масала е черният чай , който съдържа огромни количества кофеин . Проучванията демонстрират, че кофеинът естествено покачва енергийните равнища. Докато кофеинът има няколко странични резултати, други подправки в масала чаят работят дружно, с цел да ги балансират.

Хранителна информация за 1 чаша масала чай

Смачкайте подправките

  1. Добавете 1 ч.л. канела, 2 до 3 зрънца кардамон, 2 бр карамфил и 1 ч.л. обелен джинджифил в хаванче. Използвайте същинска канела.
  2. Натрошете на едро и оставете настрани. Но се уверете, че джинджифилът е сплеснат и натрошен добре.

Задушете подправките

  1. С помощта на тенджера или кафениче загрейте 2 чаши вода (500 мл).
  2. Оставете водата да заври и прибавете натрошените подправки. Ако е належащо, прибавете великодушна щипка индийско орехче на прахуляк към подправките. В тази стъпка могат да се прибавят и листата от мента и/или лимонената трева.
  3. Варете 2 до 3 минути. Добавете захар на усет. Ако употребявате мед, изчакайте до изстиването на чая!

Сварете масала чаят

  1. Сега прибавете 2 чаени лъжички чай асам на прахуляк (или различен тип чай). Варете 1 минута. Това време за варене зависи от това какъв брой мощен желаете вашия чай. Ако предпочитате по-дълбока и мощна напитка, оставете да къкри още няколко минути. Но това може да накара чая да има някои горчиви нотки.
  2. Добавете ¼ чаша мляко (на стайна температура или студено). Можете да добавите още мляко, в случай че е належащо. За веган чай може да се употребява соево, бадемово или мляко от кашу. Ако употребявате соево мляко, прибавете към чаената примес и оставете да къкри за 2 до 3 минути.

Ако употребявате бадемово мляко или мляко от кашу или овесено мляко, загрейте настрана в друга дребна тенджера. Добавете към чая и изключете котлона. Разбъркайте, с цел да се смесят. Не оставяйте бадемовото мляко или млякото от кашу да заври, в противоположен случай чаят ще има зърнеста текстура.

  1. След прибавяне на млякото се вари 2 до 3 минути. Ако употребявате охладено мляко, варете 2 до 3 минути. Ако употребявате горещо мляко, прибавете млякото и изключете котлона.
  2. Изсипете масала чая през цедилка непосредствено в чаша.
  3. Сервирайте парещ вашия масала чай с добавка от бисквитки.

Експертни препоръки

  • Мляко: Количеството добавено мляко варира за всеки човек. Така че можете да добавите мляко съгласно вашите желания.
  • Марка чай: Марката на чая също има значение за цялостния усет. Винаги използвайте чай Асам, защото е по-силен от чай Дарджилинг.
  • Подправка: Можете да регулирате количеството подправки съгласно потребностите. През лятото да вземем за пример намалете количеството на подправките, защото подправките усилват телесната топлота и изпотяването. Увеличаването на количеството на подправките може да помогне за поддържане на топлината на тялото през зимата или когато сте настинали.
  • Силен чай: Тази рецепта е мощен чай заради усета и аромата на чая Асам дружно с аромата на подправките. Регулирайте количеството джинджифил съгласно вашия усет.

Често задавани въпроси

Какъв усет има готовият хималайски чай масала?
Масала чаят има усет на черния чай в тандем с млякото, захарта и употребяваните подправки или билки. Общият усет се дефинира от типа и количеството добавени подправки и билки. Има благоуханен, фалшифициран, тръпчив и мощен усет.

Мога ли да пия масала чай без мляко?
Въпреки че масала чай обичайно се подготвя с мляко, някои хора го пият без мляко. Това е просто различен усет. Така че да, можете. Ако планирате да пропуснете млякото, тогава предлагаме да приготвите масала чай с листа от чай Дарджилинг.

Трябва ли да прибавя цялата шушулка зелен кардамон или единствено черните семена на кардамона?
И двата разновидността работят. Обикновено шушулките се натрошават и се прибавят както натрошените семена, по този начин и зелените люспи.

Бъдете здрави и се насладете на тази страхотна и потребна напитка!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР