Хилядолетия наред златото е имало ненадмината слава в изработката на

...
Хилядолетия наред златото е имало ненадмината слава в изработката на
Коментари Харесай

Бялото злато – изисканата елегантност

Хилядолетия наред златото е имало ненадмината популярност в направата на бижута. Като най-благородният измежду металите той е бил желан от всички, които са можели да си го разрешат – крале, благородници и знатни люде. Днес обаче мнозина считат жълтият му цвят за кичозен и фрапантен. Това е причина през последните години да се търсят бижута от бели метали. Среброто е по всеки джоб, само че доста бързо потъмнява и се поддържа мъчно. Платината не се нуждае от никакви грижи и резервира качествата си при всевъзможни условия, само че има прекомерно висока цена. Затова все по-голяма известност придобива „ бялото злато ”. То е извънредно стилно, а и не затъмнява хубостта и благородството на скъпоценните камъни.

Историята на „ бялото злато ” стартира през 20-те години на ХХ век, когато се открива, че избрани метали, добавени към жълтото злато, могат да му придадат чист бял цвят. Скоро по-късно новата сплав стартира да се използва в бижутерията като опция на скъпата платина.

В взаимозависимост от типа на добавеният метал, бялото злато се дели на „ благородно ” и „ неблагородно ”. В първата категория влизат сплавите с паладии, платина и сребро, а към вторите тези с никел и цинк. Разбира се, „ неблагородното ” бяло злато е по-достъпно като цена, само че за жалост има редица дефекти. То е мъчно за обработка и на процедура е невероятно от него да се създаде качествено, изтънчено украшение. Затова, с цел да се усъвършенства неговата ковкост най-често се прибавя и мед към сплавта, от което обаче се получава противен кафеникав нюанс на метала. Известно позволение на казуса е нанасянето на фино покритие от родии върху бижуто, което му придава по този начин мечтаният доблестен бял цвят.

Добавянето на никел обаче има и още един, по-сериозен минус. Медицинските проучвания демонстрират, че този метал е една от най-разпространените аргументи за поява на алергични реакции. Затова „ благородното ” бяло злато е за предпочитане както от ювелирна, по този начин и от здравословна позиция. Ако се колебаете каква сплав да изберете – със сребро или с паладии, имайте поради характерностите на тези метали. От комбинацията на злато със сребро се създават доста изящни бижута, които обаче са склонни към потъмняване. Използването на паладии не води до подобен отрицателен резултат, само че огромната компактност на метала, а надлежно и тежест, е причина направените бижута да имат по-висока цена от златните. Сплавта обаче има доста прерогативи – висока гъвкавост, резистентност на цвета и извънредно хубав искра.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР