Хилядолетия наред философите са размишлявали над въпроса дали хората са

...
Хилядолетия наред философите са размишлявали над въпроса дали хората са
Коментари Харесай

Могат ли бебетата да съдят за постъпките ви?

Хилядолетия наред философите са размишлявали над въпроса дали хората са изначално положителни. Сега откриватели от Япония са открили, че даже бебета могат да вършат морални преценки и да работят съгласно тях, което хвърля светлина върху произхода на морала, написа Юрикалърт.

В проучване, оповестено в сп. "Нейчър хюман бихейвиър ", експерти от университета на Осака разкриват, ч е 8-месечни бебета могат да санкционират антисоциално държание, проявено от трета страна.

Това кара откривателите да считат, че мотивацията да се санкционират неприятни действия е естествена човешка реакция, а не е заучена.

Наказването на антисоциално държание се среща единствено при хората и е универсално за другите култури. Развитието на моралното държание обаче не е добре проучено. Освен това може да е доста мъчно да се изследват вземането на решения и дейностите при бебетата, което японските експерти са си сложили за цел да изяснят.

"Моралът е значима, само че загадъчна част от това, което ни прави хора. Искахме да разберем дали наказването на антисоциално държание, проявено от трета страна, е налице от доста ранна възраст, тъй като това би помогнало да се алармира дали моралът се научава ", споделя водещият създател на проучването Ясухиро Канакоги.

За да се оправят с този проблем, учените са създали нова изследователска парадигма.

Първо откривателите са срещнали група бебета с компютърна система, която демонстрира анимации на екран. Децата са можели да управляват дейностите на екрана благодарение на система за следене на погледа, тъй че гледането на даден обект задоволително дълго време да докара до унищожаването му.

След това експертите са посочили на бебетата видеоклип, в който една геометрична фигура наподобява "наранява " друга. Изследователите са следили дали децата желаят да "накажат " антисоциалната геометрична фигура, като я гледат по-дълго.

"Резултатите бяха изненадващи. Установихме, че превербалните бебета избират да санкционират антисоциалния агресор, гледайки го по-продължително ", отбелязва Канакоги.

За да ревизират своите открития, откривателите са провели три контролни опита, с цел да изключат различни тълкования на държанието на бебетата.

"Наблюдението на това държание при доста дребни деца демонстрира, че хората може да са придобили поведенчески трендове към морално държание в хода на еволюцията. По-конкретно, наказването на антисоциалното държание може да е еволюирало като значим детайл на човешкото съдействие ", добавя Ясухиро Канакоги.

Авторите на проучването считат, че откритията им могат да бъдат повратна точка в проучванията на когнитивните процеси при бебетата, защото по-голямата част от работата с дребни деца до този миг включва наблюдения от трети страни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР