Хилядно множество участва впротест в Ню Йорксрещу решението на Върховния

...
Хилядно множество участва впротест в Ню Йорксрещу решението на Върховния
Коментари Харесай

В защита на правото на аборт в САЩ: Хиляди протестиращи се събраха в Ню Йорк

Хилядно голям брой взе участие впротест в Ню Йорксрещу решението на Върховния съд на Съединени американски щати даотмени федералните гаранции за правото на аборт. Това заяви сътрудник на ТАСС.

Протестиращите започнаха да се събират в парка "Вашингтон скуеър " в Манхатън към 18:00 ч. локално време. Броят им бързо се усилваше. Мнозина отиваха с плакати, критикуващи, съобщи "Телеграф ".

Протестиращите скандираха лозунги "Долу ръцете от абортите " и "Спрете войната против дамите ". В акцията вземат участие освен нюйоркчани, само че и хора от други щати, в които абортите са неразрешени вследствие на решението на съда от петък, като да вземем за пример Тексас.

Президентът на САЩДжо Байдън също дефинира решението на Върховния съд като трагична неточност.Той назова днешния ден "тъжен " за Върховния съд, само че и за цялата страна. "Здравето и животът на дамите в тази страна в този момент са в заплаха ", акцентира демократът в послание към нацията. Той подчертава, че в този момент Съединени американски щати застават в позицията на изключение в света.

Байдън прикани да се продължи битката по един кротичък метод и да се отбрани пред урните правото на аборт и всички други персонални свободи. Призивът бе насочен няколко месеца преди изборите за Конгрес в средата на ноември, които се обрисуват сложни за демократичния лагер на Байдън.

Върховният комисар по правата на човекаМишел Бачелетзаяви, че анулирането на правото на аборт, решено от Върховния съд на Съединени американски щати, е ужасяващ удар, нанесен по човешките права на дамите и по равенството на половете. Тя дефинира решението на Върховния съд на Съединени американски щати като огромно оттегляне.

Американските щати Калифорния, Орегон и Вашингтон се ангажираха дружно да пазят правото на аборт, се споделя в изказване на губернаторите на трите прогресивни щата. Те се ангажират "да пазят достъпа до репродуктивни здравни грижи, включително и до аборт и контрацептиви, и се ангажират да пазят пациентките и лекарите против опитите на други щати "да изнесат своите забрани за аборти в техните три щата ".

Реакция имаше и от премиера на КанадаДжъстин Трюдо, който дефинира решението на Върховния съд на Съединени американски щати като извънредно. Той сподели, че с цялото си сърце застава до милионите американци, които ще изгубят законното си право на аборт. Трюдо добави, че нито едно държавно управление, нито един политик, нито един човек не би трябвало да диктуват на една жена какво може или не може да направи с тялото си.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР