Хиляди загинаха във войната Израел-Хамас от 7 октомври 2023 г.,

...
Хиляди загинаха във войната Израел-Хамас от 7 октомври 2023 г.,
Коментари Харесай

Видео показва клането през 2013 г. в Сирия, а не израелски войници, екзекутиращи палестинци

Хиляди починаха във войната Израел-Хамас от 7 октомври 2023 година, когато невиждана офанзива от Хамас провокира ответни бомбардировки и сухопътна атака от Израел. Оттогава изображенията на спора необятно се популяризират в обществените медии. Някои изображения обаче се споделят отвън подтекста. От началото на ноември онлайн изявления споделят видеоклип дружно с изказвания, че той демонстрира по какъв начин израелски войски екзекутират палестинци и захвърлят телата им в всеобщ гроб. Това изказване е невярно; видеото е снимано през 2013 година и демонстрира кръвопролитие, осъществено от сирийската войска в предградията на Дамаск.

Кървавият спор беше провокиран от прекосяването на бойци на Хамас от Газа в Южен Израел, където убиха към 1200 души, основно цивилни и взе към 240 заложници, съгласно израелски публични лица.

Израел отвърна с безмилостна въздушна бомбардировка и неотдавна наземна атака в линията Газа, която съгласно ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето на палестинска територия, е умъртвил повече от 11 500 души, също най-вече цивилни.

Докато боевете се ускоряват, американските законодатели приканват Израел да „ съблюдава законите на войната “, в това число отбраната на цивилни (архивиран доклад).

В този подтекст доста графични изображения на войната бяха споделени онлайн от поддръжници от двете страни.

Но изявления, споделящи изключително графичен видеоклип, в който се твърди, че демонстрира по какъв начин израелски бойци екзекутират палестинци и ги принуждават да всеобщ гроб са подправени.

На 2 ноември 2023 година тази обява във Фейсбук от акаунт, основан в Африка, показа видео на няколко мъже със завързани очи и белезници, които са принудени да влязат в открита яма, преди да бъдат убити от хора във военни униформи.

„ Израелските военни правят военно закононарушение по време на наземна интервенция в Газа, те вършат тъкмо това, което Хитлер им направи (sic) “, гласи част от надписа.

Публикацията приканва онлайн потребителите да споделят видеото необятно, „ преди да го извадят от обществените медии, защото те управляват обществените медии “.

Същото изказване беше повторено в други изявления на британски в Обединеното кралство и Съединените щати. Щати, както и на френски, което AFP Fact Check развенча тук (на френски).

Този съответен кадър в действителност е сниман в Сирия – и не е първият път, когато е изваден от подтекста.

Сирийско кръвопролитие

Използвайки инструмента за инспекция на видео InVID-WeVerify, ние организирахме противоположни търсения на изображения на голям брой основни фрагменти от видеото и намерихме няколко екранни фотоси и частични клипове от същия кадър, оповестен от Британският ежедневник The Guardian (архивиран тук).



Докладът от 26 април 2022 година е със заглавие „ Клането в Тадамон: по какъв начин двама учени преследваха сирийски военнопрестъпник ”.

В материала на Guardian се споделя, че видеото – с дата на 16 април 2013 година – демонстрира кръвопролитие в предградието на Дамаск Тадамон.

Според отчета, фрагментите са били открити от новобранец, който се е включил към лоялна сирийска милиция през 2019 година Той е бил връчен преносим компютър, който в миналото е принадлежал на една от рисковите звена за сигурност на президента Башар ал-Асад.

„ Парализиращо гадене обхвана новобранеца, който мигновено реши, че фрагментите би трябвало да бъдат видени другаде “, се споделя в отчета на Guardian.

Сирия води кървава и комплицирана революция от 2011 година, когато продемократичните митингите по време на въстанията от Арабската пролет бяха брутално потушени. Конфликтът е лишил повече от 500 000 живота и е оставил милиони разселени (архивирано тук).

Земетресение в Турция

През април 2023 година AFP Fact Check развенча същия клип, който се популяризира дружно с изказванията, че сподели убийството на група строители в Турция, откакто опустошително земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер унищожи цели градове на 6 февруари 2023 година, убивайки повече от 50 000 души в Югоизточна Турция и елементи от Сирия.

След бедствието, турската страна разгласи бърза поредност от следствия и арести на бизнесмени на недвижими парцели, упрекнати в калпави бизнес покупко-продажби (архивирано тук).

Подобно на войната Израел-Хамас, земетресението провокира вълна от дезинформация. Вижте коментарите

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР