Хиляди туристи и жители бяха принудени да се евакуират от

...
Хиляди туристи и жители бяха принудени да се евакуират от
Коментари Харесай

Огненият ад на Родос: 30 хил. души са били евакуирани, туристическият сезон е съсипан

Хиляди туристи и поданици бяха принудени да се изтеглят от няколко села на гръцкия остров Родос, защото горските пожари излязоха отвън надзор, а управляващите се притесняват, че мощните ветрове ще попречат на напъните за ограничение на пламъците.

Пожарите горят към този момент близо седмица в част от острова.

Констанция Димоглиду, представител на гръцката полиция, сподели пред Агенция Франс Прес:

„ Трябваше да евакуираме регион от 30 000 души… Това е най-голямата пожарна евакуация в Гърция. Усилията минаха безпрепятствено. “

Полицията заяви, че управляващите са транспортирали 16 000 души по суша, а 3000 са били евакуирани по море. Други са избягали с рейсове или със личен превоз, откакто им беше казано да изоставен региона.


Корабите на бреговата защита и десетки частни лодки направиха евакуации от плажовете в събота, откакто горските пожари бяха разпалени от мощни ветрове и пламнаха още веднъж в югоизточната част на острова, известна с плажове и антични руини.

От момента, в който прозвуча предизвестието за евакуация рано в събота следобяд, туристите се насочиха към плажа, като някои теглиха куфарите си след себе си, пишат от The Guardian

Кадри, излъчени от гръцкия ефирен канал ERT, демонстрираха по какъв начин самотна жена носи багажа си през дима, изглеждайки дезориентирана. Виждайки я, пожарникарите стартират да крещят след нея:

„ Госпожо, животът ви е в заплаха. Елате тук. Оставете всичко зад тила си. ”

Седрик Гисет, белгийски екскурзиант, сподели, че е трябвало да напусне хотела си пешком, без да има къде да отиде.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР