Хиляди танкове и войници влязоха в залесената Чернобилска зона на

...
Хиляди танкове и войници влязоха в залесената Чернобилска зона на
Коментари Харесай

АЕЦ “Чернобил” 36 г. след аварията: Ще доведе ли руската хватка до нова катастрофа?

Хиляди танкове и бойци влязоха в залесената Чернобилска зона на изключване в първите часове на нашествието на Русия в Украйна през февруари, разбивайки мощно нечиста почва от мястото на повредата през 1986 година Руските войски направиха окопи в едно от най-радиоактивните места в света, а украинските управляващи заговориха, че армията на Кремъл е изкопала личните си гробове.

В продължение на повече от месец някои съветски бойци лежаха в земята в полезрението на солидната конструкция, издигната да съдържа радиацията от разваления Чернобилски нуклеарен реактор. Дори ходенето по тази пръст не се предизвиква.

На 26-ти април светът ще означи 36 година от повредата в " Чернобил ". На този декор съветската инвазия в Украйна продължава със почналата през вчерашния ден атака в Донбас. Ясно е, че АЕЦ " Чернобил " - светиня от Студената война, в никакъв случай не е била подготвена за нещо сходно.

Докато учените и цялото общество с съмнение следят протичащото се отдалеко, съветските сили прелетяха над региона на " Чернобил ", игнорирайки всички ограничавания за пресичане на въздушното пространство към централата. Те държаха на прицел повече от месец личния състав, който към момента работи в завода. Служителите като същински маратонци не напуснаха работното си място, спяха по плотовете и се хранеха по два пъти дневно, пишат от " Асошиейтед прес ".

Централата беше без електричество, разчитайки на дизелови генератори за поддържане на сериозната работа на циркулиращата вода за изстудяване на изразходваните горивни пръти.

Инвазията на Русия е първият път, в който заемането на нуклеарна централа е част от военната тактика. Дори в този момент, седмици откакто руснаците напуснаха, спокойствието е надалеч. Инвазията на съветските войски рискува злополука надалеч по-лоша от повредата в " Чернобил " през 1986 година Милиарди долари бяха изхарчени от интернационалната общественост, в това число Русия, за стабилизиране и обезопасяване на региона след детонацията и последвалия пожар тогава.

Сега управляващите работят с министерството на защитата на Украйна по способи за отбрана на най-критичните места в Чернобил. В горната част на листата са системи срещу дронове и противотанкови бариери, дружно със система за отбрана против бойни самолети и хеликоптери.

Нищо от това няма да има огромно значение, в случай че съветският президент Владимир Путин прибегне до нуклеарни оръжия.

“Чернобил” се нуждае от специфична интернационална отбрана със мощен мандат на Организация на обединените нации. Както при първичното злополучие, рисковете са освен за Украйна, само че и за близката Беларус и отвън нея. Зависи от кое място духа вятърът.

Пълният мащаб на дейностите на Русия в зоната на изключване в Чернобил към момента е незнаен, изключително тъй като войските разпръснаха мини, които украинските военни към момента търсят. Някои са детонирани, което в допълнение нарушава радиоактивната земя. Руснаците възпламениха и няколко горски пожара, които са потушени.

Украинските управляващи не могат да следят равнищата на радиация в зоната, тъй като съветски бойци откраднаха основния сървър на системата, прекъсвайки връзката на 2 март. Международната организация за атомна сила съобщи в събота, че към момента не получава отдалечени данни от своите системи за наблюдаване. Руснаците даже взеха персонални радиационни монитори на чиновниците на " Чернобил ".

В бързината си руснаците дадоха на шефовете на атомни централи избор: да подпишат документ, в който се споделя, че бойците са защитили обекта и няма недоволства, или да бъдат отведени в Беларус. Мениджърите подписаха.

Друга украинска нуклеарна централа в Запорожие в Югоизточна Украйна остава под съветски надзор. Тя е най-големата в Европа.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР