Хиляди студенти протестираха в Атина часове преди парламентът да одобри

...
Хиляди студенти протестираха в Атина часове преди парламентът да одобри
Коментари Харесай

Хиляди гръцки студенти протестират срещу образователната реформа

Хиляди студенти стачкуваха в Атина часове преди Народното събрание да утвърди оспорвания закон за частните университети, който съгласно тях ще сътвори две равнища в образованието в интерес на богатите.


Новият закон ще направи дипломите от утвърдени частни институции еквивалентни на тези от държавните университети, до момента в който на задграничните университети ще бъде позволено да откриват клонове в Гърция, употребявайки статут с нестопанска цел, макар начисляването на такси за образование.


Студентите споделят, че законът ще облагодетелства богатите студенти, като им разреши да влязат в частни университети с по-ниски оценки, като в същото време получат степен, която е равна на такава от държавен университет.

Според полицията към 13 000 души са тръгнали към Народното събрание на централния площад Синтагма в Атина, скандирайки лозунги и размахвайки транспаранти против промяната.

„ Не на образованието за малко на брой и определени, гратис обучение за всички “, скандираха мнозина.

Няколко от протестиращите бяха с маски с лика на премиера Кириакос Мицотакис.

Демонстрантът Ираклис Маринопулос, 19, сподели, че промяната ще " подкопае " държавните академични дипломи и ще заплаши районните университети, които поддържат по-малките гръцки градове.

„ По-богатите студенти ще могат да се запишат с по-ниски оценки “, сподели той пред Агенция Франс Прес, потвърждавайки, че законопроектът е противоконституционен.


„ Те просто ще платят и ще получат тапия “, добави Маринопулос.

Студентите стачкуват от девет седмици против промяната, която съгласно държавното управление ще разреши на гръцките държавни университети да влязат в партньорства с влиятелни задгранични университетски институции, подобрявайки тяхната интернационална прелест.

Около 15 000 студенти проведоха митинг в Атина предишния месец.

Правителството даде обещание да вкара строги правила за действието на частните просветителни институции.

Премиерът Мицотакис сподели пред Народното събрание, че промяната ще разреши на гръцките студенти „ да учат в интернационалните университети, без да напущат дома си “.

Той го назова „ стъпка, която отваря нови хоризонти пред новото потомство “ и прибавя „ Гърция към световната просветителна карта ".

" Ние откриваме нещо, което съществува даже в Северна Корея. За страдание, ние евентуално сме последните дружно с Куба, които имат корав държавен монопол върху висшето обучение ", акцентира гръцкият министър председател.

Преди гласуването довечера, което се чака да бъде утвърдено от ръководещото болшинство, опозиционните партии упрекнаха държавното управление в хронично недофинансиране на държавните университети.

Много академични преподаватели също се опълчват на частните институции, за които студентите настояват, че ще предложат по-ниски условия за влизане в подмяна на солидни такси.

20-годишната студентка по инженерство Атина, сподели, че частните институции ще изядат оскъдните средства за държавните университети.

Председателят на Народното събрание на главната опозиционна партия Сириза, Сократис Фамелос, уточни, че Гърция е изразходвала единствено 7,1 на 100 от бюджета си за обучение, до момента в който междинното за Европейския съюз е 9,6%.

И до момента в който в Европа междинното е един учител на 13 студенти, в Гърция междинното е 1 към 47, сподели той.

„ Вие вършиме това, с цел да могат някои от вашите другари, някои фондове и колежи да създадат облага “, изясни Фамелос пред Народното събрание.

Държавните гръцки университети са наранени от разрушена инфраструктура, интервенция на политическите партии в студентските каузи и инцидентно принуждение и вандализъм.

Последователните старания на предходни консервативни държавни управления за реформиране на висшето обучение се провалиха пред студентските митинги, доста от които помрачени от принуждение. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР