Хиляди социалисти, симпатизанти, антифашисти и съмишленици направиха жива верига пред

...
Хиляди социалисти, симпатизанти, антифашисти и съмишленици направиха жива верига пред
Коментари Харесай

БСП организира жива верига пред Паметника на Съветската армия, брани символа на свободата на България

Хиляди социалисти, симпатизанти, антифашисти и съидейници направиха жива верига пред паметника против желанието на общинските съветници от ГЕРБ и „ Демократична България ” да го демонтират. По-късно митингът прерасна в шествие по улиците на София, което кулминира в митинг пред постройката на Столичния общински съвет, където се чуваха викания „ НЕ на фашизма, ДА на мира ” и „ Оставка ”. С тази предизборна акция столетницата се пробва с пропагандни клишета да активизира аления електорат за идните парламентарни избори, с вяра да промени резултата в интерес на партията, поради ниските резултати, които й дават социолозите.

„ Трябва да пазим историята и паметта за нея жива. Децата ни да я учат такава, каквато е, а не пренаписана. Нито един монумент не би трябвало да се отстранява. Когато десните либерали нямат визия за бъдещето, постоянно се връщат към предишното. ”, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на проведения от Българска социалистическа партия митинг в отбрана на Паметника на Съветската войска в София.

“Ние предлагаме развиване на България и благополучие на народа. Те сеят разделяне и ненавист сред българите. Нека хората изберат. Подкрепете ни с номер 1 в бюлетината за мир, приходи и в отбрана на фамилията ”, прикани Нинова „ Надяваме се на 2-ри април хората да си кажат думата и по този въпрос ”, добави тя.

„ Тук сме пред един от знаците на свободата на модерна България – Паметника на Съветската войска. Един от знаците, който сподели пътя на модерна Европа, тъй като тези бойци, които починаха за свободата на България, за свободата на Европа, се прегърнаха на крайбрежията на Елба със Съюзниците от Англия и Съединени американски щати. Тези евроатлантици не помниха ли, че 50 милиона починаха по време на кръвопролитната Втора международна война? Или точно поради това желаят да унищожат Паметника на Съветската войска, с цел да бъде забравена историята? Да бъде забравено, че точно животът на тези 50 милиона души подсигурява актуалния кротичък свят? ” Това съобщи в своето слово пред събралите се на Паметника на Съветската войска Борислав Гуцанов, учредителен секретар на Българска социалистическа партия и лидер на листите с народни представители на левицата във Варна и Търговище.

„ Ние сме се събрали през днешния ден тук, с цел да покажем, че нищо не е забравено и никой не е пропуснат. Ако желаеме да имаме бъдеще, в случай че желаеме да имаме история, никога не би трябвало да забравяме какво се е случило в Европа ”, безапелационен бе Гуцанов.

Той напомни, че и в този момент бушува война в Европа и тези, които желаят да демонтират паметника, желаят да въвлекат страната ни във военния спор „ От Българска социалистическа партия ще създадем всичко допустимо освен да бъде непокътнат Паметникът на Съветската войска, само че и всичко допустимо да не въвличаме България във война. Мирният път е този, който дефинира бъдещето на България. Мирът е най-голямата полезност ”, сподели още социалистът.

„ Днес, без да ѝ е в пълномощията, Столична община се пробва да заличи историята. Историята на 50 милиона починали по време на ужаса на Втората международна война. Историята на успеха над хитлерофашистка Германия от Съветския съюз, Съединени американски щати и Англия. Историята, която би трябвало да се помни, а не да се не помни. Рушенето, на който и да е монумент, е изтриване на паметта на България. Народ без история и без минало, е като дърво без корени ”, безапелационен бе ръководителят на Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия Габриел Вълков.
„ Днес сме изправени пред една мракобесна коалиция – коалиция на войната и коалиция на разрушението. Защото те знаят единствено да разрушават. В годините на прехода те единствено разрушаваха. Разрушиха Мавзолея – по-добре ли живеем? Преименуваха улиците – по-добре ли живеем? Разбира се, че не. И в този момент сме изправени пред следващата офанзива на прям фашизъм, който желае да заличи историята на България. Ние не можем да го позволим – това е нашата историческа задача ”, съобщи претендентът за депутат от „ Българска социалистическа партия за България ” Александър Симов.

„ Трябва да покажем, че в България паметта, съграждането и историята са по-важни от разрушението. Това е и задача на Българска социалистическа партия – ние сме партията на съзиданието, а не разрушението. Партията на паметта, а не на безвремието ”, добави социалистът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР