Хиляди служители на румънската автомобилостроителна компания Дачия протестираха днес в

...
Хиляди служители на румънската автомобилостроителна компания Дачия протестираха днес в
Коментари Харесай

Хиляди румънци от "Дачия" протестираха срещу увеличаване на социалните осигуровки

Хиляди чиновници на румънската автомобилостроителна компания " Дачия " стачкуваха през днешния ден в град Миовени в южния окръг Арджеш против желанието на държавното управление да трансферира обществените осигуровки от работодателя към служителя, съобщи Аджерпрес.

Протестиращите също по този начин желаят въвеждане на задължителност на преговарянето и сключването на груповите трудови контракти на браншово равнище, както и започване на градежа на автомагистралата Питещ-Сибиу, оповестиха уредниците на митинга.

" Това, което не съумя да направи даже Чаушеску и неговата клика през 80-те години, в този момент се пробва с всички сили и с иронична усмивка на уста да направи Ливиу Драгня с неговата квартална тайфа ", съобщи водачът на синдиката Николае Павелеску, визирайки водача на ръководещата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня. На собствен ред водачът на Националния синдикален блок Думитру Костин съобщи, че днешният протест в Миовени е единствено първият от серия синдикални митинги, които ще се проведат в цялата страна и чиято кулминационна точка ще бъде огромен протест в Букурещ.

" Трябва да покажем, че сме единни, че се противопоставяме на желанието им да се подиграят още един път с румънския служащ. Не знам какво сме им създали, само че ни ненавиждат откровено, ненавиждат служащите (...) Промениха трудовия кодекс, ограничиха правото на стачка, не престават да блокират груповите договаряния ", съобщи Костин.
Участниците в митинга развяваха румънското знаме и скандираха " Долу държавното управление! ", " Долу Драгня! ", " Долу лъжливата партия! " и " Единство! "

Според уредниците в митинга са се присъединили близо 10 000 синдикалисти от завода на Дачия и редица компании снабдители. Протестът продължи към час и половина и приключи без произшествия.

 Хиляди румънци от
© Inquam Photos, Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР