Хиляди служители на фирми от пътностроителния сектор излязоха на национален

...
Хиляди служители на фирми от пътностроителния сектор излязоха на национален
Коментари Харесай

Служители от пътностроителния сектор излязоха на национален протест

Хиляди чиновници на компании от пътностроителния бранш излязоха на народен митинг. Те упорстват да им бъдат изплатени повече от 1,1 милиарда лв., които страната им дължи за осъществени от тях действия.

Още от 9 ч. стотици протестиращи блокираха центъра на София. Те носеха български флагове и надписи, които гласят „ Всеки труд се заплаща “, „ Платете ни в този момент “, „ Не желаеме да сме политически заложници “ и други. Протестиращите блокираха придвижването по столичния бул. „ Цар Освободител “ в региона пред Народното събрание. По-късно те минаха през центъра на София и доближиха до постройката на Министерския съвет.
 От Народното събрание митингът се придвижи пред Министерския съвет
Протести се организират и в още няколко елементи на страната като Пловдив, Бургас, Варна, Ямбол, Русе и други. На места протестиращите блокираха пътища от републиканската пътна мрежа.

„ Фирмите са в доста по-лошо финансово положение заради обстоятелството, че страната продължава да не извършва уговорката си към тях, да разплати осъществените действия, приети от пътната администрация и подписани от всички виновни чиновници “, споделя ръководителят на управителния съвет на браншовата камара Стефан Чайков пред бТВ.

Строителните компании започнаха да стачкуват още от лятото на 2021 година, когато на власт беше служебното държавно управление на Стефан Янев . От тогава те упорстват да им бъдат изплатени средства за към този момент осъществени дейности. Парите им бяха отказани с аргумента, че по времето на ръководството на Бойко Борисов са били раздадени стотици милиони задатъци за обекти, по които се строи, или по които не се работи.

По време на Министерския съвет в сряда министър председателят Кирил Петков сподели, че чака през Народното събрание да мине предложение за заплащане на 50% от дължимата сума, към 600 млн. За остналите 50% министър-председателят сподели, че първо би трябвало да бъдат утвърдени от експертна комисия, която да реши дали средстава са били изхарчени правомерно.

В понеделник Кирил Петков се срещна с представители на протестиращите и даде обещание, че при положение, че не бъдат открити нарушавания, парите ще бъдат изплатени от държавното управление.

През лятото на 2021 година стана ясно, че въпросът с авансово преведените средства не е нов. През последните години Агенция "Пътна инфраструктура " (АПИ) е възлагала на компаниите да правят действия, за които няма очакван бюджет и са доста повече от заложените в първичните контракти. До края на 2020 година разплащанията са се случвали в края на годината с решения на Министерски съвет, с които са покривани направените изключителни разноски.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР