Хиляди словаци се участваха днес в отбелязването на първата годишнина

...
Хиляди словаци се участваха днес в отбелязването на първата годишнина
Коментари Харесай

Година след убийството на Куциак: Хиляди протестираха срещу липсата на напредък в разследването

Хиляди словаци се участваха през днешния ден в отбелязването на първата годишнина от убийството на проверяващ публицист и годеницата му и стачкуваха против неналичието на държавни дейности против корупцията, за която той пишеше, съобщи Ройтерс.
 
Много хора се събраха в столицата и десетки градове на манифестации, проведени от самодейността " За честна Словакия " - група студенти и няколко Неправителствени организации, които обявиха, че упорстват за същинско следствие на убийствата и за заслужаващо доверие държавно управление.
 Ян Куциак БГНЕС
" Ако желаеме да вървим напред, би трябвало да знаем имената на тези, които поръчаха това чудовищно ликвидиране ", споделиха уредниците на акциите.
 
Няма публични данни за броя на събралите се хора, само че те бяха по-малко от участниците в миналогодишните митинги, довели до събаряне на тогавашния министър председател Роберт Фицо, който беше на власт от десетилетие, и до промени в държавното управление. Промените обаче разочароваха мнозина, тъй като не бяха създадени предварителни избори, а трипартийната коалиция остана на власт. Следващите избори би трябвало да се произведат през 2020 г.-->
 Ян Куциак БГНЕС
Фицо остава ръководител на ръководещата партия " Смер - обществена народна власт " ( " Посока - обществена народна власт " ) и се счита за подмолна движеща мощ на политиката, като постоянно атакува медиите. " Вие сте най-големите нарушители, вие нанесохте най-големите вреди на страната ", сподели Фицо на публицисти дни преди днешната годишнина.
 
27-годишният публицист Ян Куциак беше убит дружно с приятелката си, убийството е било поръчково, сподели прокуратурата.
 
Последната публикация, върху която Куциак е работил, е за италиански предприемачи в Словакия, подозирани във връзки с мафията. Куциак заяви, че един от тези предприемачи, който след това беше екстрадиран в Италия по обвинявания в контрабанда на опиати, е имал бизнес връзки с двама словаци, работили по-късно в офиса на Фицо.
 Ян Куциак БГНЕС
Фицо отхвърли да е направил нещо неправилно и упрекна милиардера Джордж Сорос за рухването си от власт.
 
През септември полицията арестува четирима души, сред които жена, разпозната с буквите А. Ж., упрекната като поръчителка на убийството. Според медиите става дума за Алена Жужова. Тя също отхвърля да е направила престъпление.
 
Куциак в никакъв случай не е писал за Жужова, само че словашки медии оповестиха, че тя е имала настоятелен връзки с предприемача с политически контакти Мариан Кочнер, който сега е в прелиминарен арест по обвинявания във фалшификации.
 Ян Куциак БГНЕС
Месеци преди убийството му Куциак сподели на полицията, че Кочнер е заплашвал да стартира да събира информация за него и фамилията му. Полицията не повдигна никакви обвинявания по отношение на това. Кочнер отхвърли всякакво съпричастие с убийството.
 
Повече от 400 публицисти подписаха отворено писмо с гледище работата на Куциак да бъде довършена, а делата на държавното управление да са транспарантни.
 
" Научихме, че в полицията, в прокуратурата и в държавното управление има хора, които не желаят да пазят публицистите и вместо това пазят тези, които са обект на нашите материали ", се споделя в писмото.
 
Министър-председателят Петер Пелегрини прикани словаците да излязат дружно да почетат годишнината. " Разследването на убийствата е един от целите на държавното управление. Желанието ми е убийствата да не разделят повече нашето общество ", увери министър председателят.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР